Now Reading:
SIGURNO UTOČIŠTE ŽRTVAMA RATA U Arenu Varaždin koja će biti tranzitni prihvatni centar uskoro stižu prvi ukrajinski državljani iz ratom zahvaćenog područja
Full Article 3 minutes read

SIGURNO UTOČIŠTE ŽRTVAMA RATA U Arenu Varaždin koja će biti tranzitni prihvatni centar uskoro stižu prvi ukrajinski državljani iz ratom zahvaćenog područja

Mala dvorana Arene Varaždin postaje prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine, a spomenutu lokaciju u srijedu su obišli pripadnici gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite. Kapacitet dvorane iznosi 200 smještajnih jedinica i služit će kao tranzitni centar, što znači da u njemu mogu biti smješteni maksimalno do 48 sati.

Načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec kazala je kako su nakon nešto više od tjedan dana kapaciteti za prihvat prvih izbjeglica u prihvatnom i smještajnom centru u Varaždinskim Toplicama popunjeni.

-Tamo se trenutno nalazi 90 naših malih i velikih prijatelja iz Ukrajine, dok u privatnom smještaju s današnjim danom imamo 68 prognanika iz Ukrajine. Oni su smješteni u ludbreškom i ivanečkom području, te na području grada Varaždina. U Areni će biti osigurana zdravstvena skrb, prehrana i sve ono što im je nužno potrebno – rekla je Zagorec i zahvalila svima koji su sudjelovali u pripremi i organizaciji ovog prihvatnog centra, a to su volonteri Crvenog križa Varaždinske županije, Gradskog Crvenog križa Varaždin i pripadnici braniteljskih udruga koje su tijekom noći postavljali krevete i madrace.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković pridružio se zahvalama svima uključenima u organizaciju centru te se osvrnuo na činjenicu kako 30 godina od Domovinskog rata ponovno imamo rat na predziđu Europe koji nam, nažalost, dovodi izbjeglice iz Ukrajine koji su silom prilika istjerane iz svojih domova.

-Mi se kao grad koji je pretrpio stradanja u Domovinskom ratu apsolutno solidaliziramo s tim ljudima i želimo im pomoći maksimalno koliko možemo. Ova mala dvorana praktično ima sve uvjete i najkvalitetniji prostor koji grad može dati za prihvat da se ti ljudi, većinom majke s djecom i starije osobe muške osjećaju u ovako teškoj situaciji koliko toliko ugodno i da što manje osjećaju posljedice rata iz kojeg su otišli. Vatrogasci će također biti uključeni u ovu priču i nadam se da će ovaj prihvatni centar raditi što kraće – kazao je Marković i dodao da će ukoliko se ukaže potreba smještajne kapacitete proširiti. Pozvao je sugrađane da se jave ukoliko imaju smještajne kapacitete u privatnom smještaju na telefone i e-mailove koje mogu naći na stranicama grada ili Ravnateljstva civilne zaštite.

Nedeljko Kučej, koordinator Prihvatnog centra Mala dvorana u Areni Varaždin iz Područnog ureda civilne zaštite centra 112 obavijestio je kako će u koordinaciji s Ravnateljstvom civilne zaštite izbjeglice biti uključivane s graničnog prijelaza.

– Zasad ne raspolažemo s podacima o kojem broju ljudi bi bila riječ i kojom bi dinamikom dolazili, ali mi smo spremni. Jednom sinergijom i zajedničkim radom dvoranu smo doveli do razine mogućeg prihvata i kada se pred nas stavi zadaća za prihvatom, tu smo, mi ćemo ju odraditi. Naglasak je na kolektivnim dolascima, što ne znači da individualni korisnici neće biti zbrinuti. Tko god iz tih ratom zahvaćenih područja, gdje god je nastupila humanitarna katastrofa je dobrodošao – poručio je Kučej te dodao kako Ravnateljstvo, Vlada, Županija i Grad Varaždin dokazali kako jednom sinergijom mogu odraditi zadaće koje pred njih stavlja društvo te kako je njihova zadaća da pokažu humanost koja posebno dolazi do izražaja u ovakvim teškim trenucima.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin Sandra Mintas izvijestila je je kako će tokom dana objaviti apel za prikupljanje materijalne pomoći u vidu osnovnih prehrambenih i higijenskih artikala.

abrkic/sjever.hr
09.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.