Now Reading:
Otkrivamo tajnu izrade pravih domaćih zagorskih štruklji – uz vještu ruku trebaju vam i ovi sastojci
Full Article 2 minutes read

Otkrivamo tajnu izrade pravih domaćih zagorskih štruklji – uz vještu ruku trebaju vam i ovi sastojci

Za prave domaće zagorske štruklje od kojih sline cure neće vam trebati puno sastojaka, no iako recept za njihovu izradu zvuči poprilično jednostavno, kuharica Josipa Antolić otkriva kako su vam itekako potrebni vješta ruka i puno prakse.

Za izradu domaćih zagorskih štruklji bit će vam potrebni oštro i glatko brašno, sol, jaja, ulje i mlaka voda.

-Tijesto tako dugo izrađujemo dok nije glatko, puštamo ga pola sata da se odmara, nakon toga ga stavljamo na stol, pobrašnimo, pouljimo i vučemo kako bi bilo tanko. Slično je kao i za savijaču, ali je malo žilavije – opisala je Antolić.

Za nadjev od sira potrebni su vam domaći sir, domaće vrhnje, jaja i sol, a kako naglašava Antolić, iako se sve to možda čini poprilično jednostavnim, za izradu pravih zagorskih štruklji potrebna je itekako vješta ruka.

-Bit je u izradi tijesta koje ne smije biti ni pretvrdo ni premekano jer inače puca i štrukli se ne mogu napraviti – kaže Antolić.

Pa kako onda pogoditi recept za savršeno tijesto?

-To su jednostavno godine i godine prakse. Treba biti hrskavo, imati lijepu boju, nadignuti se, ne smije biti ljepljivo kao lisnato, to su sve finese koje se s vremenom nauče. Puno vremena je potrebno da bi se došlo do tog kvalitetnog tijesta. Nije to tijesto iz dućana, to je nešto naše domaće, zagorsko – poručila je kuharica.

Zagorski štruklji peku se 20-25 minuta na 200 stupnjeva, a u zagorskom restoranu u kojem radi pripremaju ih zaista puno i u svim varijantama, pečene, zapečene s vrhnjem, s vrganjima, šumskim voćem, grožđicama i u juhi.

-Bez štruklji u Zagorju teško da može proći ijedan dan, jer kako kaže… moraju biti friški – zaključila je.

tklopotan / www.sjever.hr
09.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.