Now Reading:
DAN ŽENA Političarke sa sjevera Hrvatske složne: Žene trebaju biti vidljivije i glasnije, stručne su i kompetentne govoriti o svemu!
Full Article 14 minutes read

DAN ŽENA Političarke sa sjevera Hrvatske složne: Žene trebaju biti vidljivije i glasnije, stručne su i kompetentne govoriti o svemu!

Međunarodni dan žena dan je kada se slave ekonomski, politički i društveni uspjesi žena, a naše sugovornice, iako pripadaju različitim političkim opcijama složne su u jednom – uspjesi žena moraju se slaviti svaki dan, a žene imaju što za reći svih 365 dana u godini, ne samo 8. ožujka. Političarke sa sjevera Hrvatske u razgovoru za naš portal svojim su sugrađankama poslale snažnu poruku: „Žene moraju biti vidljivije i glasnije, stručne su i kompetentne govoriti o svim temama!”

Žene u Hrvatskom saboru danas su zastupljene tek s jednom trećinom mjesta. Na čelu hrvatskih županija su tek dvije žene što je ipak u odnosu na 2017. godinu, kada su na ovoj poziciji bili isključivo muškarci napredak. Udio muškaraca i žena na upravljačkim pozicijama u gospodarstvu i dalje je 70:30, a žene kao gošće u središnje informativne emisije pozivaju se uglavnom na teme zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja. Teže se odlučuju za odgovornije funkcije, kako zbog okoline, tako i zbog premalo podrške obitelji ili institucija radi čega je potrebno mijenjati percepciju društva i odnos „muško – ženskih” poslova.

Međimurska europarlamentarka Sunčana Glavak mišljenja je kako se žene danas još uvijek suočavaju s nejednakošću, ne samo u politici već i u ostalim granama društva. Iako je u Hrvatskoj zakonom propisano kako na izbornim listama mora biti najmanje 40 posto podzastupljenog spola što su nažalost još uvijek žene, Glavak naglašava kako je puno bitnije od toga da žene budu vidljivije na pozicijama moći.

-Slika se polako mijenja. Kada uspoređujemo podatke Hrvatske i drugih zemalja Europske unije, vidljivo je da Hrvatska bilježi napredak. Na sve tri nacionalne televizije, urednice ili direktorice informativnog programa su žene. Međutim, još uvijek se suočavamo s tim da žena nema dovoljno kao sugovornica što je jedan mali presedan pogotovo ako znamo da u odnosu na muškarce ima više obrazovanih žena – pojasnila je Glavak dodavši kako smatra da žene mogu suvereno govoriti o svim temama, ne samo o socijalnim ili prigodnim uz Dan žena.

Poručila je i kako na razini Europske unije žene iz Hrvatske nalaze se na tri vrlo vidljive pozicije, potpredsjednice Europske komisije, glavne tajnice Vijeća Europe i članice Revizorskog suda.

-U politici nema mladih i starih političara, ima samo dobrih i loših i to bih isto rekla i za žene u politici. Međutim, važno je i da žene budu podrška ostalim ženama i da im daju prostora kako bi bile što vidljivije – rekla je Glavak uz poruku kako je svih 365 dana u godini vrijeme u kojem žene imaju što za reći.

Svoje sugrađanke pozvala je da budu hrabrije i vidljivije naglasivši kako žene pružaju drugačiju perspektivu, a svijetu politike svojim promišljanjima i kvalitetom u donošenju odluka daju dodanu vrijednost.

Varaždinska saborska zastupnica iz redova SDP-a Barbara Antolić Vupora smatra kako je nerazmjer spolova itekako prisutan što je vidljivo na bilo kojem sastanku političara ili nekog rukovodećeg kadra.

-Ne možemo govoriti o tome da imamo jednake mogućnosti, a ni jednake šanse nisu prisutne. Danas zapravo sve pada pod svjetlo teške ukrajinske i humanitarne krize gdje vidimo žene koje nose svoju djecu spašavajući ih od zla rata. Stoga bi prije svega, ovogodišnji Dan žena svakako posvetila tim majkama i ženama i onima koje nisu napustile Ukrajinu. Moje su misli u nevjerojatnoj patnji koju prolaze – osvrnula se Antolić Vupora te poručila kako su jedini koji ovaj svijet mogu izvesti iz zla i odvesti ga prema putu boljeg života upravo žene na najvišim funkcijama.

-Ne poznajem ženu koja je započela rat – zaključila je zastupnica Antolić Vupora.

Njena kolegica iz saborskih klupa HDZ-ova Nadica Dreven Budinski smatra kako se žene još uvijek moraju boriti za veća prava i bolju zastupljenost kako u politici, tako i na rukovodećim položajima.

-Žene su danas još uvijek slabije plaćene od muškaraca i moramo se izboriti za ravnopravniji položaj – rekla je Dreven Budinski uz čestitku svim ženama na njihovom danu.

-U ovim teškim vremenima za sve nas, uvijek tvrdim da je obitelj stup društva, a zna se da je u obitelji ipak žena ta koja ima jednu veliku i dominantnu ulogu i kao žena, i kao majka, i kao poslovna žena. Poručila bih svim ženama da budu ustrajne i uporne. Nije lako, ali se to sve na kraju isplati. Moramo biti jedinstvene! – poručuje Dreven Budinski.

Međimurska saborska zastupnica Boška Ban Vlahek složila se kako se žene danas još uvijek nalaze u nezavidnom položaju, a iako je razlika u plaćama između muškaraca i žena nešto manja od prosjeka u Europskoj uniji, ona je i dalje velika, čak oko 11 posto.

-S godinama staža ta razlika se samo povećava te dovodi i do velike nejednakosti u iznosu mirovine. Zamislite samo kako se osjeća žena koja cijeli život radi i doprinosi pa ju onda dočeka starost u kojoj dobiva 300 kn manje mirovine samo zato jer je žena – rekla je Ban Vlahek i dodala kako su ugovori o radu na određeno vrijeme još uvijek, nažalost, u pravilu rezervirani za žene, a one su u odnosu na muškarce u lošijoj poziciji i prema udjelu u broju zaposlenih, kao i karijernih mogućnosti čemu je dodatno doprinijela i pandemija koronavirusa.

-Problem je što rodna osviještenost nije integrirana u sve politike i strukture društva. Sjetimo se samo Istanbulske konvencije koju je, kada ju je trebalo ratificirati, počeo osporavati čitav niz političara. Dakle, najlakše je nešto potpisati, ali padamo na testu kada dođe vrijeme da to počnemo provoditi u djela. Istek ugovora na određeno vrijeme, poslovno uvjetovani otkazi, ulazak u evidenciju nezaposlenih – sve su to žene od početka pandemije iskusile u većem opsegu od muškaraca! – kazala je Bah Vlahek i poručila kako želi pravedno, solidarno i ravnopravno društvo u kojem žene nisu podcijenjene, zastrašene i marginalizirane.

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević poručila je kako se u općinskim i gradskim vijećima, županijskim skupštinama i Vladi odlučuje o cijelom nizu područja važnim za naše živote, a na ovim funkcijama nema dovoljno ili nema uopće žena.

-Nažalost nije tako samo u Hrvatskoj, to je generalni problem društva i viđenja podjele poslova koji je danas još uvijek prisutan u društvu. Veseli me podatak da je na čelo Europskog parlamenta izabrana žena, no ako pogledamo činjenicu da je to tek treća žena od 1958. godine, ispada da su žene birane na čelo ove ozbiljne institucije svakih 20-tak godina, što je ipak poražavajući podatak – rekla je Martinčević naglasivši kako je zbog svega toga potrebno mijenjati percepciju društva i ohrabriti žene da se aktivnije uključe u sve razine odlučivanja, posebno u politiku.

SDP-ova zastupnica Andreja Marić istaknula je da, iako je lijepo povodom Međunarodnog dana žena primiti mali znak pažnje, obilježavanje jednog dana u godini nije dovoljno.

-Kao društvo nismo dovoljno odgovorni i senzibilizirani na temu rodno uvjetovanog nasilja. Još od 2015. godine Republika Hrvatska nema ključni strateški dokument o ravnopravnosti spolova. I nadalje smo patrijarhalno društvo u kojem žena nije jednaka muškarcu. Udio žena u političkim i poslovnim upravljačkim strukturama je premali, što mogu posvjedočiti i kao zastupnica u Hrvatskom saboru, i liječnica – mišljenja je Marić koja naglašava kako ženama trebaju jednake šanse, jednake plaće, ekonomska neovisnost o muškarcu, pravo na izbor, obrazovanje, zaštita od rodno uvjetovanog nasilja i jednaka podjela kućanskih poslova za što je nužna promjena stava društva i jačanje prevencije nasilja.

-Većim povjerenjem u sustav i uz bolju suradnju različitih institucija, postići će se bolja zaštita žena i jačanje njihovih temeljnih ljudskih prava – zaključila je Marić uz čestitku ženama i poruku muškarcima: „Poštujte žene svaki dan, a ne samo jedan dan u godini.”

Sa svojim kolegicama slaže se i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja naglašava da dok god moramo pričati o pravima ženama i dokle se god žene moraju boriti za ravnopravnost, jednakost, jednaku dostupnost i prilike u odnosu na muškarce živimo u društvu koje je daleko od ravnopravnosti i jednakosti.

-Mi danas u Republici Hrvatskoj još uvijek imamo situaciju da su žene tek na 10 posto upravljačkih pozicija u poduzetništvu, da smo kod nas u županiji došli na 25 posto pozicija žena kao vlasnica tvrtki ili obrta, da još uvijek imamo eventualno jednu trećinu žena koje su vlasnice OPG-ova, da su još uvijek rodni stereotipi izuzetno prisutni u našem društvu pa su tako i u slabije plaćenim područjima, kao što su obrazovanje, socijalna skrb i zdravstvo, preko 75 posto zaposlenih žene – rekla je Petek.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec naglašava kako se situacija vezana uz položaj žena u društvu znatno poboljšala, no mišljenja je kako još uvijek ima prostora za napredak.

-Žene su nažalost prema svim službenim statistikama još uvijek podzastupljene na svim razinama vlasti diljem svijeta. No, žene same mogu i moraju biti dio promjene koju želimo vidjeti na tom polju – rekla je Zagorec dodavši kako se sama nije suočavala s diskriminacijom, već naprotiv, razumijevanjem i poštovanjem.

Iako osobno smatra kako se poslovi ne bi smjeli dijeliti na muške i ženske, činjenica je da se žene često suočavaju s predrasudama i komentiranjem njihovog izgleda, dok muškarce to puno rjeđe pogađa.

-Vrlo često se piše i govori u kontekstu izgleda žena, dok se o kravatama ili cipelama muškaraca ne raspravlja. No, ne treba se obazirati na to. Ono što želim danas istaknuti je kako su žene oduvijek bile važan stup društvenog razvoja i kada se iz daljnje te bliže povijesti prisjetimo svih žena koje su ostvarivale uspjehe na mnogobrojnim područjima to nam daje poticaj i motiv da budemo ustrajne u ostvarivanju svojih ciljeva. S tim mislima i motivima svim ženama čestitam naš praznik Međunarodni dan žena! – zaključila je Zagorec.

Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca nema samo iskustvo u „muškom svijetu” politike, već je kao jedina žena među muškarcima vodila i Županijsku upravu za ceste. Iako osobno smatra da se poslovi ne smiju dijeliti na ženske i muške, naglašava kako muški svijet ipak nažalost misli da je dominantniji.

-Možda je to tako zbog samozatajnosti žena i drugih obaveza koje si stavljamo kao prioritete, prvenstveno da budemo žene i majke. Željela bih vjerovati da se ta priča polako mijenja i da su žene koje su bile na pozicijama dokazale da svojom radišnošću mogu ostvariti dobre rezultate, ako ne i bolje od muških kolega – rekla je Cividini dodavši kako se povodom Međunarodnog dana žena moramo prisjetiti svih onih koje su se borile za nešto što je u biti prirodno, potpunu spolnu ravnopravnost.

-Moramo ustrajati u borbi za ravnopravnost, društvo solidarnosti, zajedništva, tolerancije i i dalje biti uporne, mudre, odlučne i empatične – zaključila je Cividini uz zahvalu svim snažnim ženama koje javnosti prenose glas kako možemo uspjeti.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković naglasila je kako žene danas moraju istovremeno raditi po pet poslova i sve ih vrhunski odrađivati.

-Politika bi trebala biti ravnopravna i za muškarce i za žene prema njihovim sposobnostima. Žena je premalo i prerijetko se javljaju za vodeće položaje – rekla je Ratković poručivši ženama da se uključe u javni život i budu glasnije jer tek kada progovore o svojim problemima može se pristupiti i njihovom rješavaju.

Gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek smatra kako se još uvijek nalazimo u društvu punom predrasuda, te kako su žene i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce.

-Ženama je teže jer se u samom startu moraju dokazivati da su jednako vrijedne i uspješne. Trebamo razbiti te predrasude da je neki posao „više za muškarce”. Žene su često izložene komentarima na račun izgleda i odijevanja s čime se muškarci ne susreću. Najviše od svega moramo se mijenjati same i biti jedna drugoj podrška, a ne najveći kritičar kako bi otklonile postojeće stereotipe – kazala je Auguštan-Pentek te dodala kako je svaki posao jednako vrijedan i kako bez obzira bile one kućanice, konobarice, kuharice, učiteljice, poduzetnice ili političarke, svaki ženin odabir treba cijeniti i podržati. Također je svim ženama poželjela sretan Međunarodni dan žena.

-Budite svoje, ohrabrite se, jer sigurno ono što želite u životu i možete ostvariti ukoliko pokažete hrabrost i pružite jedna drugoj podršku – poručila je.

Prva žena na čelu Općine Lobor, Ljubica Jembrih naglasila je da iako se puno napora ulaže kako bi se situacija promijenila, žene u Hrvatskoj i dalje su potplaćene i rade na nesigurnim radnim mjestima, a njihov je napredak pun prepreka.

-Uz rad na svojim poslovima i u zahtjevnom okruženju žene skrbe o svojoj obitelji i gotovo u cijelosti nose sav teret kućanskih poslova. Nažalost, još se uvijek suočavamo s realnošću da su plaće žena manje, da rade na slabije plaćenim poslovima i da imaju znatno manju mirovinu od muškaraca – rekla je Jembrih dodavši kako su žene na svojim bilo političkim, direktorskim i menadžerskim funkcijama ili poslovima uspješne, uporne i snalažljive.

-Poruka svim ženama je da budu ustrajne u svom pozivu, cilju kojeg su si odredile. Ponosne što su žene, mudre, dostojanstvene, tople, hrabre kao i uvijek, nježne, važne i neizbježne. Svakim danom sve je više vidljiva značajna uloga žene u društvu i mislim da svi zajedno moramo raditi na osiguravanju našeg ravnopravnog položaja u društvu – zaključila je Jembrih.

Jedna od dvije žene na čelu varaždinskih općina je Verica Vitković, načelnica Trnovca Bartolovečkog koja je naglasila kako su žene danas još uvijek percipirane kao slabiji spol iz čega potječu i različiti oblici diskriminacija.

-Činjenica je da ta diskriminacija nije izražena kao nekad i da se u modernom svijetu u kojem živimo žene ipak uspijevaju izboriti za svoja prava, a to možemo zahvaliti brojnim udrugama u kojima se žene okupljaju, razgovaraju, druže, ali i bore za svoja prava – rekla je Vitković dodavši kako je i politika percipirana kao „muški svijet”, no unatoč tome, postoje brojne žene koje uspješno mijenjaju tu svijest i pokazuju koliko su sposobne, hrabre i kako mogu sve kao i muškarci, ako ne i bolje.

Ne pristajte na ništa manje od onog što zaslužujete, a to je sve. I uvijek se snažno borite za svoje mjesto pod suncem – poručila je Vitković.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak poručila je svim ženama kako se moraju odvažiti i ohrabriti te slijediti svoje snove kako bi ostvarile ciljeve koje su si zadale u životu.

-I naravno, neka na tom putu zadrže ljudskost kako bi na kraju svog životnog puta doista mogle same sebi reći: „Boj sam bio, bitku završio, a vjeru sačuvao” – kazala je Krivec Jurak.

Načelnica Konjščine Anita Krok naglasila je kako se muškarci, što je vrlo čest slučaj, ne smiju bojati uspješnih žena već im biti podrška jer zbog njihovog uspjeha neće biti manji muškarci nego što jesu.

-Želim svim ženama odaslati poruku da prije svega budu hrabre i ne odustaju slijediti svoje snove jer u svakom slučaju sve je moguće – rekla je Krok.

tklopotan / www.sjever.hr
08.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.