Now Reading:
VARAŽDINSKI GOSPODARSTVENICI O UVOĐENJU EURA I RATU U UKRAJINI Očekuju li nas poskupljenja?
Full Article 3 minutes read

VARAŽDINSKI GOSPODARSTVENICI O UVOĐENJU EURA I RATU U UKRAJINI Očekuju li nas poskupljenja?

Pred hrvatskim, pa tako i varaždinskim gospodarstvom, je uvođenje eura i niz prilagodbi. A opća situacija se brzo mijenja i zbog rata u Ukrajini. Kako sve to utječe na gospodarstvo, a što donosi potrošačima.

Predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić smatra da pri uvođenju eura idemo u dobrom pravcu.

– Opća je ocjena da je zakonska regulativa dosta jednostavna, taj složeni postupak će biti dobro proveden. Našim izvoznicima bit će bitno pojednostavljeni rizici, a za građanstvo bankovni krediti, itd. Ocjena je da se stvarno ide u dobrom pravcu – rekao nam je Gložinić.

A kako će ruski invazija na Ukrajinu utjecati na varaždinsko gospodarstvo?

– Imamo nekoliko firmi koji imaju značajne izvoze u Rusiju i Ukrajinu. Zasad se procjenjuje što će se događati. Neke firme će imati ozbiljnih problema. Neki značajniji izvoz nemamo, ali nekoliko kompanija je vrlo angažirano i tu će biti problema – odgovorio je prvi čovjek varaždinske gospodarske komore.

Predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač očekuje pozitivne učinke uvođenja eura.

Uvođenje eura će nama olakšati poslovanje, povećati našu konkurentnost. Nadamo se da će imati pozitivne učinke ne samo za nas kao kompaniju nego i za hrvatsko gospodarstvo i hrvatsko stanovništvo. Smatram da neće utjecati na cijene. Smatram da bi alat da se kroz puna četiri mjeseca dvojako vode cijene, u kunama i eurima, trebao prevenirati bilo kakvu inflaciju – rekao je Klepač.

– Situacija u Ukrajini se ne održava direktno na Vindiju, nemao neke posebne odnose ni s Ukrajinom ni s Rusijim tako da nema utjecaja. Ali pratimo situaciju. Teško je u ovom trenutku imati kristalnu kuglu, ali sigurno će imati utjecaja – kazao je predsjednik Uprave Vindije.

Da je uvođenje eura korisno za gospodarstvo misli i predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak.

Uvođenje eura je korist za gospodarstvo, planiranje i proizvodnju. Međutim, važno je reći da u ovakvoj situaciji država treba prepoznati važnost prehrambene industrije, a rečeno je da ona ulazi u strateški plan, hrana bez koje nema života onda dobiva malo drugačiji status. Vidjeli smo u covid krizi da je vrlo važna samodostatnost. Grupa Vindija je odgovorila brzom prilagodbom, u 24 sata sva naša roba isporučena u bilo koju trgovinu – izjavio je Sabljak.

– Što se tiče podizanja cijena, malo je teško govoriti jer smo u postcovidu, imamo ogromni tektonski poremećaj tržišta, prije svega žitarica, i na to se događa veliki stres – rat Rusija-Ukrajina. Rusija i Ukrajina su zajedno 25-30 % svjetskog izvoza pšenice. Ukrajina 17 % svjetskog izvoza kukuruza. Cijena pšenice je porasla. Jako teško je reći gdje će to završiti i na koji način se boriti – kazao je Sabljak.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
07.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.