Now Reading:
U Zagrebačkoj županiji raste se uz znanost
Full Article 2 minutes read

U Zagrebačkoj županiji raste se uz znanost

Gradsko društvo Crvenoga križa Vrbovec, uz mentorstvo Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo, provodi projekt „Rasti uz znanost“. Vrijedan je nešto više od dva milijuna kuna, a financira se sredstvima Europskoga socijalnog fonda i državnoga proračuna RH. Osnovni cilj je popularizacija znanosti – kod djece, učenika i studenata.

-Naum nije učiti djecu što je znanost, nego potaknuti njihov interes za područje znanosti. U STEM kabinetu, kojega smo opremili rekvizitima za robotiku i didaktiku, provodit ćemo niz aktivnosti, jer samo uz pomoć znanosti možemo unaprijediti kvalitetu života – na početnoj konferenciji projekta i otvorenja STEM kabineta, rekla je Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenoga križa Vrbovec.

Vedran Damjanović, volonter u GD Crvenog križa Vrbovec, ujedno i voditelj STEM kabineta, pojasnio je da će radionice obuhvatiti područje računarstva, robotike, inženjerstva i prirodnih znanosti.

Partneri u ovome projektu su osnovne škole Krunoslava Kutena i Marije Jurić Zagorke i Dječji vrtić Vrbovec, a suradnici SŠ Vrbovec, osnovne škole Dubrava i Gradec, dječji vrtići „Dobri“ i „Palčić“ iz Vrbovca, DV Dubrava, DV „DIN-DON“ iz Gradeca i DV „Crvenkapica“ iz Farkaševca. Partner je i Zagrebačka županija.

-Danas djeca žive život kroz igrice, programiranje, kompjutor… Županija je podržala ovaj projekt jer on je, prije svega, edukativnog karaktera. Njegov naziv najbolja je poruka – ‘Rasti uz znanost’. No važno je da se znanost upotrijebi u pozitivnom smjeru – rekao je Damir Fašaić, ovlašten za obavljanje poslova pročelnika Zagrebačke županije za gospodarstvo i fondove EU.

Rekao je i da je Županija za europsko financiranje prijavila sličan projekt – „STEM u osnovnim školama“. Vrijedan je milijun eura i trenutno se čeka odobrenje bespovratnih sredstava za njegovu provedbu.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
07.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.