Now Reading:
Vlada donijela nove mjere za ublažavanje strelovitog rasta cijena goriva – evo koliko će koštati
Full Article 2 minutes read

Vlada donijela nove mjere za ublažavanje strelovitog rasta cijena goriva – evo koliko će koštati

gorivo

Danas je održana sjednica Vlade na kojoj se premijer Andrej Plenković komentirao cijenu naftnih derivata, prenosi N1.

-U Hrvatskoj i u svijetu svi smo svjedoci ruske agresije na Ukrajinu i geopolitičkih posljedica. Jedna od posljedica je značajan rast cijena energenata, a to se odnosi kako na plin, tako i na naftne derivate, a ima posljedice i na cijenu struje. Sve te cijene rastu – rekao je Plenković. Podsjetio je da je Vlada prije mjesec dana intervenirala i zamrznula cijene goriva.

-S obzirom da je na svjetskom tržištu cijena značajno porasla, Vlada je odlučila donijeti nove mjere, kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata. Bez bilo kakvih Vladinih mjera i kad bi se cijene u potpunosti formirale, sutra bi cijena za dizel iznosila 13,71 kunu, a za benzin 13,28 kuna – rekao je Plenković. Vlada je uvela nove odredbe, smanjili su trošarine i donijeli uredbu o marži.

-Cilj nam je osigurati sigurnu i punu opskrbu naftnim derivatima na razini cijele Hrvatske – rekao je Plenković.

-Konceptom kojim danas pristupamo olakšavanju situacije, omogućit ćemo daljnje poslovanje distributera, i to uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel”. Dodatno, izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel – rekao je Plenković te dodao kako prema ovim procjenama, rast cijena koji bi bio oko dvije kune, goriva će rasti 80-ak lipa odnosno 1,20 kuna. Vlada će nastaviti pratiti situaciju i prije isteka roka od 90 dana razmotriti mjere i, bude li potrebno, intervenirati.

Bez mjera, litra dizela porasla bi na 13,71, s našim mjerama dići će se do 12,53 kuna za litru. Benzin bi sutra koštao 13,28, a s našim mjerama 12,19 kuna – rekao je Plenković.

sjever.hr/N1
07.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.