Now Reading:
U Zagorje stigle prve izbjegle osobe iz Ukrajine – Dvije majke s troje male djece smjestile se kod rođaka u Humu na Sutli
Full Article 3 minutes read

U Zagorje stigle prve izbjegle osobe iz Ukrajine – Dvije majke s troje male djece smjestile se kod rođaka u Humu na Sutli

Nakon napada Rusije na Ukrajinu mnogi Ukrajinci u strahu za svoje živote napuštaju domove i bježe prema zapadu. Ukrajinu tako napušta tisuće ljudi, a granicu smiju prijeći samo žene, djeca i stariji ljudi dok muškarci moraju ostati u domovini kako bi je branili. Tako su u noći s ponedjeljka na utorak u Hum na Sutli stigle prve osobe izbjegle s područja Ukrajine, točnije iz grada Lavova.

Kako nam je potvrdila ravnateljica Crvenog križa Pregrada Štefica Pasarić na njihovo područje stiglo je prvih pet osoba, a radi se o dvije majke s troje djece.

– Jedna gospođa ima dječaka od pet godina, a druga dvoje djece, također dječaka od pet godina i bebu od četiri mjeseca. Stigle su u Grletinec kod svojih rođaka, gdje smo ih mi jučer tijekom dana obišli i izrazili im dobrodošlicu. Naravno, donijeli smo im nešto od humanitarne pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama, iako su se već tamošnji susjedi pobrinuli da im ništa ne nedostaje – rekla je ravnateljica Pasarić te dodala da su kao društvo Crvenog križa obavili i svoj osnovni posao te ih sukladno propisima evidentirali.

– S obzirom na to da smo vidjeli kako je prostor kuće, obitelji koja ih je primila, dosta skućen uputili smo ih i na mogućnost organiziranog smještaja – objasnila je Pasarić te dodala kako su obje majke s obzirom na dob svoje djece iz Ukrajine krenule odmah nakon početka sukoba.

– Do granice su ih dopratili njihovi muževi koji su se nakon toga morali vratiti, s obzirom na to da su raspoređeni na teritorijalnu obranu. Od ukrajinske granice do Huma došli su organiziranim prijevozom koji su za njih pripremili njihovi rođaci – ispričala nam je Pasarić.

Na putu prema Hrvatskoj trenutno se nalazi još jedna njihova rođakinja s dvoje djece, koja bi trebali stići sutra ili prekosutra, a onda će se, s obzirom na skućenost prostora, kako nam je ravnateljica objasnila, vjerojatno zajednički odlučiti za neki od organiziranih smještaja.

-Mi im stojimo na usluzi s prijevozom i sa svim ostalim što će im zatrebati – istaknula je ravnateljica Pasarić dodavši kako su u Crvenom križu Pregrada u potpunosti spremni za prihvat izbjeglih osoba.

– Na raspolaganju imamo dovoljan broj, kako zaposlenika i volontera, tako i vozila te ostalih potrepština koje su tim osobama u ovom trenutku potrebne. Također, na raspolaganju im stoje i educirane osobe koji im mogu pružiti psiho-socijalnu pomoć – zaključila je ravnateljica CK Pregrada Pasarić.

www.sjever.hr

02.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.