Now Reading:
Novci za pomoć maloj Kiari uplaćivali su se u Sberbanci. Ministar Marić u Varaždinu pojasnio što će se dogoditi s tim sredstvima
Full Article 2 minutes read

Novci za pomoć maloj Kiari uplaćivali su se u Sberbanci. Ministar Marić u Varaždinu pojasnio što će se dogoditi s tim sredstvima

Ministar Marić u utorak je u Varaždinu potvrdio kako je najbolje rješenje za Sberbanku sanacija. Naime, brojni štediše širom Hrvatske, pa tako i u Varaždinu, već danima stoje ispred poslovnica i u strahu od propasti banke podižu svoje novce. Još jednom ministar Marić pokušao je umiriti javnost odnosno 70-ak tisuća štediša koje ta banka ima u Hrvatskoj.

-Danas je do ponoći rok do kada traje moratorij. Dakle, model koji Hrvatska zagovara je model sanacije banke koju smatramo da je dobra i zdrava, da je njena bilanca dobra. Proteklih nekoliko dana smo svjedočili značajnom pritisku na likvidnost same banke i upravo zato zagovaramo taj model sanacije – ponovi je Marić te nastavio:

-Ono što je najvažnije za građane da, koji god oblik bio, sanacija ili likvidacija, građani koji imaju tamo depozite do 100 tisuće eura su sigurni. Njihovi depoziti su osigurani državnom shemom koja može u potpunosti podmiriti ukupni iznos svih osiguranih depozita u Sberbanci Hrvatska – izjavio je ministar ističući da je taj ukupni iznos 3 milijarde i 820 milijuna kuna. Ponovio je kako ta banka ima 70-ak tisuća štediša i da se radi o osmoj banci po veličini u našoj zemlji.

Jedno od novinarskih pitanja odnosio se i na novce koji se nalaze u toj banci, a radi se o donacijama građana za pomoć malenoj Kiari za njeno liječenje.
-Taj je račun, kao i svi drugi, trenutno u režimu moratorija i postoje ograničenja na plaćanje. Pa ako sve to gledamo i iz te prizme kroz model sanacije, mislim da osiguravamo normalno funkcioniranje i tog računa – završio je ministar Marić.

s. kalajdžija/sjever.hr
01.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.