Now Reading:
ČAKOVEC: U povodu Dana civilne zaštite odaslana poruka – I Međimurje je spremno za prihvat izbjeglica iz Ukrajine
Full Article 5 minutes read

ČAKOVEC: U povodu Dana civilne zaštite odaslana poruka – I Međimurje je spremno za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

I u Međimurju je obilježen Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske. Građani Čakovca imali su prilike u utorak na srdišnjem gradskom trgu vidjeti opremu kojom se koriste operativne snage sustava civilne zaštite, prije svega oprema koja se koristi prilikom akcija zaštite i spašavanja.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec kazao je kako je uloga Civilne zaštite u posljednje dvije godine došla posebno do izražaja u pokušaju suzbijanja pandemije.
-Sasvim sigurno da nitko nije očekivao jednu takvu situaciju na svjetskoj razini, ali se sustav civilne zaštite s time jako dobro nosi, naravno u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti. No, to je samo djelić djelatnosti Stožera koji nam je nametnut tom nesretnom pandemijom. Međimurska civilna zaštita je spremna za sve možebitne izazove koji su pred nama. Nažalost, osim covida imali smo i potrese na koje su naši ljudi izvrsno reagirali i pružili pomoć ugroženom stanovništvu – rekao je Grivec. A da bi i dalje spremnost bila na razini tu su stalne vježbe.

-Svake godine održavamo i vježbe kojima osim što pokazujemo spremnost na taj način i animiramo naše građane, odnosno šaljemo poruku sigurnosti. Isto tako i dijelovi sustava civilne zaštite, svaki u svom području imaju niz aktivnosti kao što su vježbe i treninzi – rekao je Grivec te na pitanje novinara vezano uz izbjeglice koje iz Ukrajine dolaze na područje Hrvatske te da li će se za njih organizirati prihvatni centar na području Međimurske županije rekao je kako je to centralizirano.

-Mi smo također spremni i obavijestili smo o tome ravnateljstvo civilne zaštite RH i nastavljamo pratiti situaciju, te ćemo vidjeti kakvi će zahtjevi biti postavljeni pred nas – jasan je bio Grivec.

Ladislav Soke , voditelj Službe za civilnu zaštitu Čakovec , kazao je kako su Međimurska županija, općine i gradovi, svi donijeli svoje procjene rizika. Visoki rizici u Međimurskoj županiji su rizici od poplava, potres, epidemije, pandemije i ekstremne temperature što je utvrđeno rizikom od katastrofa RH, a vrlo visoki rizici za Međimursku županiju nisu utvrđeni. No, ništa se ne prepušta slučaju.

-Provodi se i opremanje, osposobljavanje i tu je jako bitna koordinacija svih snaga koje pokrivaju stožeri civilne zaštite. Općinski načelnici, gradonačelnici i župan su prošli osposobljavanje u sustavu civilne zaštite kao i članovi županijskog stožera i Grada Čakovca. Do 6. mjeseca imamo u planu da osposobimo one članove općinskih i gradskih stožera koji nisu još prošli obuku – kazao je Soke.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Čakovec Miodrag Novosel podsjetio je da Stanica postoji u Čakovcu već osam godina i da je sa svojim ljudstvom sudjelovala u svim većim akcijama na području RH-a kao što su poplave ili pak potres koji je pogodi Banovinu.

-Naravno tu su i intervencije na lokalnim područjima gdje smo prisutni svakodnevno. Izlazimo u ispomoć okolnim stanicama u slučaju potreba, pogotovo potraga koje su naše najčešće aktivnosti – objasnio je Novosel.

Na upit novinara koliko lokalna zajednica kada je riječ o Međimurskoj županiji pomaže glede njihovih potreba, odgovorio je kako je Županija sve svjesnija važnosti prisutnosti Hrvatske gorske službe spašavanja.

Imamo sve veću podršku i naravno da na početku to nije bilo baš tako jednostavno. Morali smo se dokazati i svojim radom i svojim aktivnostima da stvarno možemo doprinijeti sigurnosti naših građana kao i građana cijele Republike Hrvatske. Sada mogu reći kako je suradnja sve bolja i bolja i da očekujemo još jači vjetar u leđa s obzirom na naše planove koje imamo. Naime, s obzirom na to da raspolažemo stvarno s impozantnom opremom, trebamo joj osigurati i adekvatni smještaj pa stoga planiramo izgradnju našeg objekta – završio je Novosel.

s.kalajdžija/sjever.hr 01.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.