Now Reading:
SIGURAN POSAO U HRVATSKOJ Obrtnička komora Varaždinske županije kao primjer dobre prakse – državna tajnica Herman: Uhvatili smo se u koštac s problemom radne snage!
Full Article 3 minutes read

SIGURAN POSAO U HRVATSKOJ Obrtnička komora Varaždinske županije kao primjer dobre prakse – državna tajnica Herman: Uhvatili smo se u koštac s problemom radne snage!

Državna tajnica u Ministarstvu sporta i turizma Sandra Herman u srijedu je posjetila Obrtničku komoru Varaždinske županije gdje je s predsjednikom Marijom Milakom i zamjenicom župana Varaždinske županije Silvijom Zagorec razgovarala o stipendiranju učenika u ugostiteljskim i turističkim zanimanjima s ciljem poticanja obrazovanja ovakvih, Hrvatskoj prijeko potrebnih kadrova.

Nakon sastanka posjetili su i obrt Pivnica „Stari mlin” u vlasništvu Krunoslava Novaka koji po prvi puta, zajedno s Ministarstvom u omjeru 30:70 osigurava sredstva za stipendiranje učenika koji će nakon završetka obrazovanja kod njega ostati raditi. Riječ je o novom načinu stipendiranja kojeg provodi Ministarstvo s ciljem poticanja obrazovanja ovakvih kadrova. Zahvaljujući ovom projektu, učenicima je nakon završetka školovanja omogućen siguran posao, a poslodavcu obučen radnik spreman za rad.

Državna tajnica Sandra Herman naglasila je kako se u posljednjih nekoliko godina Hrvatska suočava sa sve većim nedostatkom radne snage. Iako se to tiče svih zanimanja, posebno je prisutno u turizmu kao glavnoj gospodarskoj grani.

-Ministarstvo turizma i sporta već od 2008. godine potiče stipendiranje učenika i studenata za ugostiteljska i zanimanja za rad u turizmu. Stipendirali smo preko 2.000 učenika i za to izdvojili preko 20 milijuna kuna samo iz državnog proračuna, a isto toliko izdvojilo je i gospodarstvo – rekla je Herman posebno pohvalivši varaždinsku Obrtničku komoru koja je jedina obrtnička komora u Hrvatskoj koja je u suradnji s Varaždinskom županijom od početka uključena u ovaj program.

-Uhvatili smo se u koštac s problemom radne snage. Naravno da se to ne može riješiti preko noći, no nadam se da će ove stipendije uvelike tome doprinijeti – kazala je Herman naglasivši kako su ove godine povisili stipendije na 2.000 kuna mjesečno, a potpisuju se tripartitni ugovori, između Ministarstva, gospodarstvenika i učenika.

-Želja nam je da se što veći broj gospodarstvenika uključi u stipendiranje učenika jer je to zapravo sigurnost da će dobiti kvalitetnog radnika, a isto tako je i sigurnost učeniku da će moći pronaći posao – istaknula je Herman zaključivši kako je cilj školovati mlade i kvalitetne ljude koji će pronaći siguran posao i ostati u Hrvatskoj.

Zamjenica Zagorec naglasila je kako će Županija i nadalje biti partner i Ministarstvu i Obrtničkoj komori kako bi potaknuli interes učenika za upis deficitarnih zanimanja te na taj način odgovorili realnim potrebama tržišta.

-Ove školske godine mi zajednički stipendiramo 48 naših učenika, a danas smo razgovarali o novom modelu stipendiranja s ciljem poticanja više učenika na upis deficitarnih zanimanja i kako u konačnici deficitarna zanimanja možda ne bi više bila deficitarna – poručila je zamjenica Zagorec.

Milak je pojasnio kako je Obrtnička komora u 15 godina stipendirala oko 500 obrtnika.

-Zahvaljujući ovom projektu, učenici koji upisuju obrtnička zanimanja mogu odmah na početku školovanja biti sigurni da će imati stipendiju, sigurnost, steći kompletna znanja i nakon završetka školovanja imati sigurno radno mjesto – pojasnio je Milak dodavši kako time žele potaknuti ostanak mladih i izgradnju njihovog života u Hrvatskoj.

tklopotan / www.sjever.hr
23.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.