Now Reading:
Otvorena prva ispostava HAMAG-BICRO-a u Zagorju – Petek: Sve ideje poduzetnika pretvarat će se u poduzetništvo, a inovacije u nove proizvode i usluge
Full Article 5 minutes read

Otvorena prva ispostava HAMAG-BICRO-a u Zagorju – Petek: Sve ideje poduzetnika pretvarat će se u poduzetništvo, a inovacije u nove proizvode i usluge

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO u srijedu je u okviru druge faze projekta “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG_BICRO-a” – BOND 2, u Poduzetničkom centru u Krapini svečano otvorila svoju ispostavu na području Krapinsko – zagorske županije.

Naime, jedna od aktivnosti projekta BOND je decentralizacija usluga HAMAG-BICRO-a, u okviru koje je do sad otvoreno deset ispostava diljem Republike Hrvatske. Projektom je planirano otvoriti ispostave u svakoj županiji Republike Hrvatske, kako bi se u suradnji s lokalnim poduzetničkim potpornim institucijama, poduzetnicima iz svih županija Republike Hrvatske, osigurala viša razina profesionalnih usluga te omogućio jednak pristup informacijama o poslovanju i uslugama HAMAG-BICRO-a.

Svečanom otvorenju prisustvovala je i zamjenica krapinsko -zagorskog župana Jasna Petek koja je tom prilikom istaknula kako smatra da će dolaskom HAMAG BICRO-a u Krapinu biti jednostavniji i pristupačniji put poduzetnicima u ostvarenju njihovih poslovnih ideja.

-Osim što imamo zgradu koja je visoko funkcionalna i reprezentativna, ono što je još važnije je da imamo ljude koji dobro upravljaju Poduzetničkim centrom i koji su u ove dvije i pol godine rada pokazali koliko su stručni i kompetentni u radu s poduzetnicima – rekla je Petek.

Dodala je, kako se u tom razdoblju komuniciralo i savjetovalo više od 1300 poduzetnika te napravilo 255 projekata u iznosu većem od 1,1 milijardu kuna, što je ogroman posao.

-Kad smo stvarali ovaj Poduzetnički inkubator o njemu smo razmišljali kao o nukleusu koji pokreće poduzetništvo Krapinsko-zagorske županije koja na godišnjoj razini izdvaja više od 8 milijuna kuna za gospodarstvo, a jednim dijelom pomaže i rad Poduzetničkog centra u kojem je puno svih 13 inkubacijskih prostora – kazala je županova zamjenica te zaključila kako vjeruje da će se dolaskom ureda HAMAG BICROA-a u Krapinu sve ideje poduzetnika pretvarati u poduzetništvo, a inovacije u nove proizvode i usluge koje gospodarstvo KZŽ čine konkurentnim.

Zahvaljujući KZŽ koja je pokrenula projekt na zemljištu koje je ustupio Grad Krapina, a pomogla je Vlada RH kroz određene programe, danas ovdje imamo reprezentativan objekt gdje će pomoć naći svi oni koji počinju s radom, rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

-Drago mi je da se danas ovdje otvara ured HAMAG-BICRO-a jer često je i sam savjet vrlo važan da bi netko pokrenuo projekt, da bi pokrenuo obrt ili tvrtku, a ako može dobiti i dodatnu pomoć, onda je to hvalevrijedno – kazao je Gregurović.

Podsjetio je da je u proteklih nekoliko godina na području Grada Krapine sagrađeno nekoliko novih proizvodnih hala. Sve te tvrtke većinom su krenule kao male i rasle su, a danas se u ovoj zoni, nešto južnije, gradi nova hala.

-Jedna je tvrtka sagradila novu halu koja je u probnom radu, u zoni Jug se gradi nova hala, a preko željezničke pruge je također jedan proizvodni pogon pred završetkom. To je ono što nas raduje, da se ne pokreće samo trgovina, nego i realno gospodarstvo. Vjerujem da će otvaranje ureda HAMAG-BICRO-a doprinijeti tome da će se otvarati još više obrta i tvrtki i da će se ljudi puno lakše odlučiti krenuti u investicije, a na svima nama je da im u tome pomognemo – rekao je Gregurović

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec istaknuo je kako je ovo 11 po redu ured kojeg su otvorili te da su intenzivirali dosadašnju praksu koju su započeli 2016. godine. Kako je naglasio, otvorenjem ove ispostave prije svega se pokazuje dobra komunikacija između državne agencije, Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.

-Sve je započelo kao ideja da, osim što HAMAG-BICRO postane jedna od najvažnijih vladinih institucija za pružanje podrške mikro malim i srednjim poduzetnicima, se u Republici Hrvatskoj pozicionira kao centralna točka za pružanje financijskih i drugih informacija. Drugi cilj nam je bio decentralizirati svoje usluge, što je više moguće i zahvaljujući projektu BOND koji je lijepo osmišljen to nam je pošlo za rukom. Osim svih standardnih usluga koje će se pružati, s preko stotinjak novih poduzetničkih institucija diljem cijele Hrvatske stvorit ćemo ekosustav koji će biti jedino i isključivo na usluzi poduzetnicima. Cilj je da usluge koje država u smislu poduzetničkih potpora daje dodatno poboljšamo. Poduzetnici iz ove županije će kao i dosad imati punu podršku i u smislu financiranja poduzetničkih aktivnosti i još važnije, pravodobnu informaciju o tome kako i na koji način ostvariti svoje poduzetničke interese – rekao je Vrbanec te dodao kako je njihov cilj pomoći osobama koje se žele baviti poduzetništvom i odluče otvoriti obrt, trgovačko društvo, OPG ili slično.

-Da ih možemo popratiti svi mi zajedno, da postane mali poduzetnik, iz malog srednji, a kad postane veliki poduzetnik možemo reći da je sustav napravio ono zbog čega i postoji, da smo doista prijatelji poduzetnicima – kazao je dodavši da je zgrada u kojoj je smješten ured HAMAG BICRO-a jedan od najreprezentativnijih objekata koje su dosad vidjeli u Hrvatskoj.

Da kao poduzetnička potporna institucija od samih početaka projekata BOND i sada BOND 2 sudjeluju u svim aktivnostima i događanjima, potvrdio je zamjenik direktorice Poslovno-tehnološkog inkubatora Denis Ranogajec.

– Sudjelovali smo i u osnivanju udruge Mreže BOND u Opatiji te kao jedina poduzetnička potporna institucija na području Krapinsko-zagorske županije pružamo usluge informiranja, savjetovanja, educiranja svih poduzetnika iz ove županije. Time smo postali vrlo važan kotačić gospodarskog razvoja KZŽ, mjesto gdje se ideje pretvaraju u poduzetništvo – zaključio je Ranogajec.

www.sjever.hr

23.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.