Now Reading:
Potpisan sporazum dviju županija za revitalizaciju vršnog dijela Ivančice – Silvija Zagorec: Neka ovo bude mjesto koje nas spaja, a ne razdvaja
Full Article 4 minutes read

Potpisan sporazum dviju županija za revitalizaciju vršnog dijela Ivančice – Silvija Zagorec: Neka ovo bude mjesto koje nas spaja, a ne razdvaja

U Planinarskom domu na Ivančici u srijedu je održano potpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji u području gospodarenja, korištenja i zaštite planine Ivančice, najviše planine sjevera Hrvatske. Sporazum su potpisali zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predstavnici javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko- zagorske i Varaždinske županije, a zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec tom je prilikom istaknula da je potpisanim sporazumom iskazan interes za međusobnu suradnju, prvenstveno na revitalizaciji vršnog dijela Ivanščice.

-Protekle pandemijske godine pokazale su da postoji sve veći broj izletnika, zaljubljenika u prirodu, a mi im moramo omogućiti boravak u prirodi i pokušati stvoriti optimalne uvjete ne devastirajući prirodno bogatstvo koje nas okružuje na Ivanščici, biseru ovog područja – kazala je Zagorec.

-Ovo je susret dvaju gradova, dviju županija i neka ovo bude mjesto koje nas spaja, a ne razdvaja – poručila je zamjenica župana.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek kazala je kako je ovaj sporazum samo uvod u sve aktivnosti koje slijede, a jedna od njih je prijava na projekt za izradu projektno-tehničke dokumentacije za digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju u okviru tog poziva, a radi se zapravo o revitalizaciji cijelog ovog vršnog dijela Ivančice.

– Važno je da sve ono što mislimo u budućnosti raditi, imamo cijelo vrijeme na pameti očuvanje prirode, očuvanje i zaštitu svih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta jer ne zaboravimo, Ivančica osim što je veliki turistički potencijal je zaista i veliko prirodno očuvano područje koje treba takvo i ostati. Naša Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti KZŽ ima zaista lijepe primjere izrade i uređenja tematsko-edukativnih i rekreativnih staza, staza u krošnjama koje su sve upravo išle u smjeru očuvanja prirode, a opet s druge strane otvaranja prirode lokalnom stanovništvu i posjetiteljima – rekla je zamjenica župana Petek te dodala kako smatra da bi Ivančica trebala prije svega biti namijenjena lokalnom stanovništvu, kao mjesto gdje će provoditi svoje slobodno vrijeme i svoje sportske aktivnosti.

– Upravo ove pandemijske godine su zapravo pokazale da se sve više okrećemo prirodi. Uz velik turistički potencijal i ovo sve što se planira, osim za lokalno stanovništvo Ivančica će sigurno biti veliki mamac i za turiste. Ove aktivnosti su predviđene i sporazumom koji smo potpisali i zapravo su svi preduvjeti i predaktivnosti nadam se, jednog krucijalnog i središnjeg momenta, a to je kad će konačno i vojni objekti koji su još uvijek državna imovina biti ili dati na upravljanje ili na neki drugi način pripasti Gradu Zlataru i KZŽ te ćemo na taj način zaokružiti cijelu priču. Iskreno se nadam da će se taj dio uskoro dogoditi i želim nam da ovaj lijepi dio našeg Zagorja ostane tako lijep i očuvan, a da ga opet pokažemo i našem lokalnom stanovništvu i turistima – rekla je Petek.

Gradonačelnik Batinić naglasio je kako su se vrlo brzo dogovorili o partnerstvu, a podsjetio je i kako je želja ivanečke Gradske uprave, ali i građana i planinara još od 2005. godine Ivančici dati veću vidljivost i obol upravo u funkciji zaštite njezinog vršnog dijela.

-Mi smo 2020. godine samostalno krenuli u izradu idejnog rješenja vršnog dijela Ivančice kako bi bila još zelenija nego što je. S Gradom Zlatarom dogovorili smo partnerstvo i integrirali jedan veliki projekt, a nadam se da će uskoro i država naći sluha i razumijevanja – poručio je Batinić i dodao kako su se i oko vojnog objekta koji je u vlasništvu države načelno dogovorili o zajedničkoj participaciji u njegovom uređenju i privođenju edukativnoj funkciji, zelenoj agendi i ostvarenju turističkog potencijala.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek dodala je kako bi revitalizacijom prostora oko vojnog objekta na tom dijelu uredili parkiralište i igralište te je naglasila kako joj je izuzetno drago što je potpisan današnji sporazum kojim će daljnju brigu o Ivančici voditi zajedno.

– Sve više planinara i izletnika koristi našu Ivančicu te za njih želimo imati dodatan sadržaj, ali želimo da se što više koriste noge, a manje automobili, kako bi naša Ivančica ipak ostala sačuvana. Zbog toga želimo urediti i tematske staze kao i sam vršni dio, kako bi posjetiteljima boravak na vrhu bio što ugodniji – objasnila je gradonačelnica Auguštan Pentek.

www.sjever.hr

23.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.