Now Reading:
Župan Stričak obišao gradilište nove školske zgrade u Sv. Iliji: U samostalnoj Hrvatskoj, ovo je prva škola u našoj županiji izgrađena od temelja do krova, sa svim popratnim sadržajima
Full Article 4 minutes read

Župan Stričak obišao gradilište nove školske zgrade u Sv. Iliji: U samostalnoj Hrvatskoj, ovo je prva škola u našoj županiji izgrađena od temelja do krova, sa svim popratnim sadržajima

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u petak je u pratnji ravnateljice Osnovne škole Vladimir Nazor Anđelke Rihtarić i načelnika Općine Sveti Ilija Marina Bosilja obišao gradilište nove zgrade osnovne škole u Svetom Iliji.

Građevinski radovi vrijedni više od 56 milijuna kuna započeli su u lipnju 2020. godine i privedeni su kraju, a slijedi opremanje školske zgrade i dvorane. Riječ je o zajedničkom projektu Republike Hrvatske, Varaždinske županije i Općine Sveti Ilija, pri čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja financira 80 posto iznosa građevinskih radova, Općina 5 posto, dok je Varaždinska županija izdvojila 8,4 milijuna kuna te kao osnivač škole osigurala dodatnih 430.000 kuna za komunalne priključke.

Osnovna škola Vladimir Nazor trenutno ima 235 učenika u 16 razrednih odjela te 42 zaposlenika, a novu će školsku zgradu dobiti nakon punih 20 godina.

Župan Stričak istaknuo je da je ovo prva škola u samostalnoj, suvremenoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj na području Varaždinske županije koja je izgrađena od temelja do krova, sa svim popratnim sadržajima.
– Ovom investicijom mi smo od A do Ž pokrili sve – od učeničkog prostora, učionica, kabineta, do nove školske športske dvorane i uređenja okoliša, a slijedi uređenje pristupne ceste. Vrijednost investicije je oko 56 milijuna kuna, od čega država snosi 80 posto troškova, Županija 15 posto, a općina 5 posto. Opremanje financira država, odnosno Ministarstvo – rekao je Stričak dodavši da će uređenje okretišta za školski autobus financirati Varaždinska županija.

Stričak nije krio oduševljene izgledom nove školske zgrade te ustvrdio kako će njezinom izgradnjom općina Sv. Ilija postati zasigurno jedna od najpoželjnijih općina za život u ovome kraju.
-Prije nekoliko mjeseci je pušten u rad dječji vrtić, paralelno s time se odrađuje katastarska izmjera, tako da budući investitori, žitelji općine, neće imati nikakvih problema oko papira kad krenu nešto graditi i to je veliki iskorak. Kad zaokružimo sve investicije, možemo reći da će ova općina biti jedna od najprosperitetnijih u našem okruženju – zaključio je župan.

Općinski načelnik Bosilj kazao je kako vjeruje da će nova škola biti svojevrsni magnet mladim obiteljima koje se odlučuju gdje će nastaviti život te da će to rezultirati i porastom broja učenika.
-Nije bilo lako, puno tu ima zaslužnih i ovim putem im svima od srca na tome zahvaljujem uime svih mještana, a posebice onih koji će u budućim generacijama ovu školu koristiti za svoje obrazovanje. Općina u financiranju sudjeluje sa svega 5 posto, ali to je za nas u brojkama relativno puno. Nismo se kreditno zaduživali, ali ćemo uspjeti isfinancirati to uz pomoć Ministarstva i nadam se na jesen imati punu školu đaka i puno veselja u ovim prostorima – rekao je Bosilj, posebno zahvalivši županu Stričaku.
-U trenutku kada smo krenuli u ovu priču koja je u konačnici zaživjela, bio je saborski zastupnik. Kad je morao izaći na vrata, ušao je kroz prozor nekoliko puta, od ministarstva pa do premijera i uspio odlobirati da država pokrije ovu investiciju s 80 posto. Na tome smo mu svi od srca zahvalni – zaključio je.

Nova je školska zgrada izgrađena na parceli od 16.5oo kvadrata i površine je 3.800 kvadrata, ima 19 učionica i to osam za razrednu nastavu te deset specijaliziranih učionica za izvođenje predmetne nastave, dok će jedna učionica biti namijenjena za produženi boravak. Škola je dobila i knjižnicu, blagovaonicu, odlično opremljenu kuhinju te ostale zajedničke prostore, a izgrađena je i nova dvodjelna školska sportska dvorana veličine 800 kvadrata,

Ravnateljica Anđelka Rihtarić sigurna je da će nova škola promijeniti ne samo vizuru mjesta Sveti Ilija, već i duh i mentalitet naselja.
-Djeca koja će svaki dan tijekom osam godina ulaziti u ovaj lijep, funkcionalan, srdačan, topao prostor, ta će djeca odrastati u dobre i samopouzdane ljude, a to je, uz obrazovanje, najvažniji odgojni cilj. Od srca zahvaljujem svima koji su u ovih 20 godina dali svoj doprinos da ova škola izraste, a posebno županu Stričaku koji je kao saborski zastupnik uložio sve svoje snage da ova škola izraste te pročelniku Huđeku na njegovom angažmanu jer za ovo se trebalo izboriti – poručila je ravnateljica Rihtarić.

a.kučić/sjever.hr
11.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.