Now Reading:
Broj novozaraženih u Zagorju u osjetnom padu, ali i dalje raste broj hospitaliziranih – Kolar: Apel ostaje isti, cijepite se!
Full Article 5 minutes read

Broj novozaraženih u Zagorju u osjetnom padu, ali i dalje raste broj hospitaliziranih – Kolar: Apel ostaje isti, cijepite se!

Dobre vijesti o epidemiološkoj situaciji u Krapinsko-zagorskoj županiji na današnjoj je presici Stožera civilne zaštite objavio načelnik Stožera Stjepan Skuliber, naglasivši da broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika nastavlja padati.

U protekla 24 sata zabilježeno je 211 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Oporavilo se 60 osoba, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze 3.807. U samoizolaciji se nalazi 3.718 osoba.

-Prosjek je u proteklih sedam dana iznosio 1570, prošli je četvrtak bio 2382, a tjedan dana ranije 2949. Govoreći u apsolutnim brojkama, u sedam dana smo imali 1955 novooboljelih, a u istom intervalu prije tjedan dana 2967 – rekao je Skuliber.

Nije dobro to što i dalje raste broj hospitaliziranih.
-Dnevni prosjek hospitaliziranih covid pozitivnih osoba u našim bolnicama je u prošlom tjednu bio 83, dok je tjedan dana prije iznosio 75, a još tjedan dana prije 64. U proteklih sedam dana preminulo je 14 covid pozitivnih osoba, a tjedan dana prije bilo ih je 13 – kazao je Skuliber.

Kad je riječ o školama, trenutno je 348 covid pozitivnih učenika u 38 škola, a prije tjedan dana ih je bilo 608 u 42 škole. Za 611 učenika izrečena je mjera samoizolacije, a prije tjedan dana u samoizolaciji ih je bilo 1303.
Ukupno je 58 covid pozitivnih djelatnika, a prije tjedan dana bila su 102 pozitivna. Za 22 djelatnika izrečena je mjera samoizolacije, dok ih je tjedan ranije bilo dvoje više. Trenutno su u samoizolaciji tri razredna odjeljenja osnovnih škola, a 13 ih je online, dok je u srednjim školama jedno razredno odjeljenje u samoizolaciji.

-U zdravstvenim ustanovama na području županije, 73 djelatnika su covid pozitivna, od kojih je 56 zdravstvenih, a šest djelatnika je u samoizolaciji što znači da je 5 posto djelatnika pozitivno ili u samoizolaciji. U ustanovama koje pružaju socijalnu uslugu smještaja je 30 covid pozitivnih korisnika u pet domova, dok ih je prošli tjedan bilo 45 u pet domova, što je 2 posto. Covid pozitivnih djelatnika trenutno je 3 posto, odnosno njih 24 u šest domova, a prošli tjedan bilo ih je 32 u devet domova – istaknuo je Skuliber.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako je u bolnici Zabok 65 pacijenata pozitivnih na koronavirus, što je najviše u zadnjih mjesec dana.
-Pozitivno je to što nakon 4-5 mjeseci imamo jednoznamenkastu brojku osoba na respiratoru, devet. Dvije osobe su na high flowu i nemamo preminulih osoba – kazao je ravnatelj Vančina.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić kazala je kako je situacija ista kao i proteklog tjedna, a broj hospitaliziranih pacijenata kreće se oko 20.

-Danas je u bolnici 19 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. Situacija se popravila po pitanju djelatnika, trenutno ih je pozitivno 25 što je svakako bolje u odnosu na onih 40-ak s početka godine – rekla je Žnidarić izrazivši nadu da će se situacija nastaviti poboljšavati.

Ravnatelj Zavoda za Javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan izjavio je da se prvom dozom do sada cijepilo 67.714 osoba dok se i drugom dozom cijepilo 62.087 osoba.
-U postotcima to iznosi da se prvom dozom cijepilo 54,5 posto stanovništva, drugom dozom 49,9 posto te je postotak završenog cijepljenja u odnosu na ukupan broj stanovnika 52,8 posto – rekao je ravnatelj Jadan dodavši kako je zamjetan pad zainteresiranih za cijepljenje.

Župan Željko Kolar naglasio je kako su dobre vijesti što ukupni broj zaraženih pada, da je sve manje zaraženih učenika i onih koji su u samoizolaciji, da sve škole nastavu prate uživo, da je manji broj zaraženih zdravstvenih djelatnika te djelatnika u ustanovama koje pružaju socijalnu uslugu smještaja.

-Ono što i dalje dobro je broj hospitaliziranih i preminulih na području naše županije. Bez obzira na ovaj pad zaraženih barem još tri tjedna ne očekujemo pad broja hospitaliziranih u zdravstvenim ustanovama što je dugačak period u kojem nećemo moći vraćati sve usluge – rekao je Kolar dodavši kako je poziv i dalje isti, cijepiti se.

Kako je istaknuo, mala procijepljenost onemogućava ublažavanje nekih mjera.

-Ne možemo s jedne strane tražiti i zahtijevati da se mjere ublaže, a s druge strane ne činiti apsolutno ništa da se to dogodi. I dok su ove mjere na snazi, ja pozivam sve naše stanovnike da ih se pridržavaju kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sustav – zaključio je župan.

Doktorica Bojana Mahmutović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo je, govoreći o skorašnjem samotestiranju učenika istaknula da su ravnatelji osnovnih i srednjih škola dobili upute.
-Te su upute dosta jasne, no mi smo izradili skraćenu shemu za lakše snalaženje koju smo objavili na stranicama Zavoda, te je poslana i na Županiju, odnosno svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola. Ukoliko će roditelji imati nekakve dodatne upite, mogu sve informacije naći na stranicama Zavoda kao i u svojim školama – poručila je Mahmutović.

Župan Kolar je na pitanje hoće li sve škole uspjeti podijeliti testove za učenike kao bi u ponedjeljak svi bili testirani rekao kako to ovisi o roditeljima.

-Mi kao osnivači škola jučer smo podignuli testove koji su podijeljeni svim školama, škole svim učenicima. Tko će se testirati i koliko u kojem omjeru, a koliko će biti onih koji neće, vidjet ćemo u ponedjeljak na kraju druge smjene – zaključio je župan.

a.kučić/sjever.hr
11.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.