Now Reading:
KUPUJMO HRVATSKO Dokaz kvalitete jajima iz Lunete! – Ministrica Vučković u Varaždinskoj županiji dodijelila prestižnu oznaku domaćem proizvođaču
Full Article 4 minutes read

KUPUJMO HRVATSKO Dokaz kvalitete jajima iz Lunete! – Ministrica Vučković u Varaždinskoj županiji dodijelila prestižnu oznaku domaćem proizvođaču

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti zamjenice župana Varaždinske županije Silvije Zagorec posjetila tvrtku Luneta d.o.o. u Svetom Đurđu koja se bavi  proizvodnjom jaja iz podnog uzgoja. U Luneti koja opskrbljuje domaće trgovačke lance i godišnje izveze oko 40 milijuna jaja, oznakom „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“ obilježena su prva konzumna jaja.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Drugi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje konzumnih jaja, a Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“- konzumna jaja podnijela je Udruga za znanost o peradi.

Osim ove oznake, kako je opisala ministrica Vučković, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu ima razvijene oznake „Jaja s hrvatskih farmi“, „Meso s hrvatskih farmi“ i „Mlijeko s hrvatskih farmi“.

-„Dokazana kvaliteta“ ima sve što imaju ove oznake, koje će također još neko vrijeme nastaviti živjeti, ali ima i nešto više. Osim što jamči potpunu sljedivost od polja do stola, „Dokazana kvaliteta“ je posebna oznaka odobrena od strane Europske komisije pa proizvođači mogu provedbu certifikacije financirati iz Programa ruralnog razvoja – objašnjava ministrica te dodaje kako je najvažnije što ta oznaka osim uloge u dokazivanju sljedivosti jamči određene nadstandarde.

U posljednjem tromjesječju 2021. godine oznaku „Dokazane kvalitete” dobile su hrvatske jabuke, a danas su to prva hrvatska certificirana jaja proizvođača Luneta, aktivnog korisnika europskih poljoprivrednih fondova. Ministrica se potom osvrnula i na druga ulaganja koja se ostvaraju putem poljoprivrednih fondova na području Varaždinske županije.

-U ovoj županiji je putem Programa ruralnog razvoja financirano 13 dječjih vrtića, 13 nerazvrstanih cesta, 5 malih sustava vodoopskrbe i odvodnje, 2 društvena doma i jednog parka – pobrojala je Vučković pa pojasnila kako Ministarstvo poljoprivrede to radi na sličan način kao i sve druge države članice EU, a s tim planiraju i nastaviti, pa će tako u narednom programskom periodu koji se odnosi na razdoblje od 2023. do 2027. godine nastaviti ulaganja u ruralnu infrastrukturu i nadogradnju s ciljem povezivanja i poticanja poljoprivredne proizvodnje.

-Na području Varaždinske županije putem Programa ruralnog razvoja je kroz projekte ili različite vrste potpora ugovoreno nešto više od 600 milijuna kuna, pri čemu je do današnjeg dana isplaćeno gotovo 445 milijuna kuna. Ova županija i njezini poljoprivredni proizvođači rade dobar posao – kazala je Vučković te čestitala svima na korištenju mjera Programa ruralnog razvoja kojih je u Varaždinskoj županiji više od sto, te više od 250 onih koji razvijaju nepoljoprivredne djelatnosti poput ruralnog turizma što je dokaz da je moguć kvalitetniji i atraktivniji život na hrvatskom selu.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknula je važnost zaštite domaćih proizvoda kojih u Varaždinskoj županiji zaista ima mnogo.

– Nalazimo se na području Ludbrega koji je poznat po cvjećarstvu i vinu, a od danas će ovaj kraj biti poznat i po proizvodnji jaja potvrđenoj oznakom “Dokazana kvaliteta Hrvatske”. Zaštita poljoprivrednih proizvoda bilo kojom vrstom zaštite donosi dva iznimno bitna elementa – sigurnost krajnjeg potrošača, a ujedno i prepoznatljivost samog poljoprivrednog proizvoda, kao i kraja iz kojeg dolazi. U županiji imamo puno zaštićenih proizvoda poput Varaždinskog zelja, Varaždinskog klipiča, bučinog ulja i iznimno smo ponosni na naše proizvođače koji unatoč malim parcelama proizvode iznimno kvalitetne i visokovrijedne proizvode – rekla je dožupanica Zagorec.

Direktor tvrtke Luneta Dražen Čurila nije krio zadovoljstvo time što će upravo iz njegove farme izlaziti jaja s oznakom „Dokazana kvaliteta”.

– Idući mjesec biti će točno 10 godina kako smo krenuli s prvim građevinskim radovima na našoj farmi, a ovaj razvoj krenuo je krajem 2012. godine. U početku smo većinu jaja plasirali na tržišta Europske unije, no u zadnjih nekoliko godina značajno raste prodaja na domaćem tržištu. Nadam se samoj kvaliteti proizvoda jer mislimo da je to dugoročno najbolji put i kupci u Hrvatskoj to prepoznaju – rekao je Čurila dodajući kako bi ovakvu dobru priču trebali podržati svi – od samih proizvođača jaja, preko ministarstva do trgovačkih lanaca, kako bi osvijestili kupce da kupuju jaja kvalitetna jaja proizvedena u Hrvatskoj.

abrkic/sjever.hr
10.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.