Now Reading:
Martinčević: Sjever Hrvatske u posebno je nepovoljnom položaju, Vlada treba odmah smanjiti PDV na plin na 5 posto i hranu na 5 posto!
Full Article 2 minutes read

Martinčević: Sjever Hrvatske u posebno je nepovoljnom položaju, Vlada treba odmah smanjiti PDV na plin na 5 posto i hranu na 5 posto!

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević u Saboru je govorila o rastu cijena energenata koji posljedično dovodi do rasta ukupnih troškova života i velikog udara na standard hrvatskih građana.

Većina država Europske unije su ovaj problem već prepoznale i u svojim državama već krenule sa cijelim nizom socijalnih mjera. Stoga i Vlada RH ne može više čekati već je potrebno hitno donijeti rješenja, a neka od njih su potpuno očita te brzo i relativno jednostavno provediva.

Sjever Hrvatske je u posebno nepovoljnom položaju u odnosu na ostatak Hrvatske, a jug Hrvatske grije se na struju na koju je PDV smanjen na 13 % još 2017. godine. Konkretno, u Varaždinskoj županiji 90 % kućanstava ali i industrije o kojoj ovisi naše gospodarstvo i naša radna mjesta, ovisi o plinu. Dakle sjever Hrvatske je već duže vrijeme u nepovoljnijem položaju, a sa rastom cijena plina to će nas sve na sjeveru staviti u neodrživu poziciju, i građane i gospodarstvo. Stoga je nužno da se stopa PDV-a smanji na najniže mogućih 5 %, jer objektivno, smanjenjem na 13% država se uz današnje povećavanje cijena u suštini ne odriče ničega, već dodatno pojačano puni proračun, a sve to plaćaju građani – naglašava Martinčević.

Drugi ključni problem uz cijene energenata su cijene prehrambenih proizvoda. Udio hrane i energenata u europskim kućnim budžetima niži je od 30 %, dok je taj udio u Hrvatskoj visokih 42 %, a same hrane 27% u odnosu na europski prosjek od 12%.

-Očito je dakle da je u mjerama Vlade nužno osigurati i smanjenje PDV-a na prehrambene proizvoda, također na 5 %, što su neke države EU već i učinile- zaključila je Martinčević.

www.sjever.hr
09.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.