Now Reading:
LUDBREG Gradonačelnik Bilić: Širokopojasni internet je samo jedan dio digitalne tranzicije
Full Article 3 minutes read

LUDBREG Gradonačelnik Bilić: Širokopojasni internet je samo jedan dio digitalne tranzicije

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić održao je sastanak s predstavnicima Hrvatskog telekoma i susjednih općina na temu širokopojasnog interneta. Dugo spominjana tema, odnosno projekt završiti bi trebao u kolovozu iduće 2023. godine.

U projekt su uz Ludbreg uključeni Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec. Glavni cilj projekta je izgradnja širokopojasne mreže temeljene na tehnologiji kojom se može osigurati pokrivanje brzim širokopojasnim pristupom na navedenom teritoriju.

– Za cijelu ludbrešku Podravinu ovo je iznimno važan projekt. Time će naši građani dobiti mogućnost da brže “surfaju” internetom – rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako je najvažnije da realizacija projekta vrijednog 60 milijuna kuna započne što prije, kako bi se Ludbreg mogao upisati na kartu brzog interneta.

Širokopojasni internet zapravo je samo jedan dio digitalne tranzicije, a u projekt smo krenuli još prije pet godina i vjerujem kako ćemo ga na prostoru Varaždinske županije prvi razriješiti kroz financiranje Europske unije. Odlučili smo se za model u kojem javno-privatni partner, u ovom slučaju Hrvatski telekom, investira u mrežu jedan dio europskih novaca, odnosno 60 posto, a ostatak osigurava vlastitim sredstvima, gradi optičku mrežu do svakog korisnika, odnosno do svakog kućanstva i svi građani na području bivše općine Ludbreg bi uskoro trebali imati širokopojasni internet neograničene brzine – kaže gradonačelnik Bilić i dodaje kako će brzi internet najviše pozitivnih pomaka donijeti u gospodarstvu.

– Ta brzina meni osobno ne znači ništa, ali gospodarstvu i svima koji rade u suvremenim tehnologijama znači puno. Ljudi koji žive u Ludbregu, Svetom Đurđu ili Dubovici moći će pristupati tom digitalnom svijetu, digitalnim sadržajima na isti način kao oni u New Yorku ili bilo kojem drugom velikom gradu. Time zapravo demokratiziramo prilike odnosno ono što je u naše doba najvažnije – demokratiziramo i otvaramo jednake prilike svima da sudjeluju u digitalnim sadržajima i digitalnom gospodarstvu koje sve više zauzima prostora ne samo u Europi nego u cijelome svijetu. Nije to samo igranje igrica, programiranje igrica, razvijanje aplikacija nego se jednostavno život seli u taj digitalni dio. To znači da ćemo uskoro moći potpuno integrirati javnu upravu u digitalni svijet, moći ćete integrirati radio, televiziju, lokalnu televiziju, nekakve lokalne sadržaje. Smatram da ćemo na taj način biti puno dostupniji i kao zajednica upravo na temelju te digitalizacije demokratičniji jer nam ona olakšava međusobnu komunikaciju – kaže gradonačelnik.

U Hrvatskom telekomu koji će mrežom upravljati ističu kako je dostupnost širokopojasnog interneta ključni pokretač hrvatske ekonomije što će biti vidljivo kroz povećanje BDP-a, povećanje zaposlenosti i radnih mjesta, privatnog kapitala koji će se angažirati kroz EU projekte i državni proračun na osnovu uplate poreza i doprinosa.

– Kroz projekt omogućujemo dostupnost širokopojasnog interneta od minimalno 100 Mbit/s svim krajnjim korisnicima, stanovima, poslovnim i javnim korisnicima – poručuju iz Hrvatskog telekoma.

www.sjever.hr / ludbreg.hr
08.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.