Now Reading:
JEDINSTVENA INVESTICIJA VRIJEDNA ČAK 96,5 MILIJUNA KUNA Paralelna izgradnja odvodnje i rekonstrukcija državne ceste u općini Sveti Ivan Žabno. Koren: Ovo je velik uspjeh za ovaj dio naše županije
Full Article 4 minutes read

JEDINSTVENA INVESTICIJA VRIJEDNA ČAK 96,5 MILIJUNA KUNA Paralelna izgradnja odvodnje i rekonstrukcija državne ceste u općini Sveti Ivan Žabno. Koren: Ovo je velik uspjeh za ovaj dio naše županije

U općini Sveti Ivan Žabno u Koprivničko-križevačkoj županiji započinje projekt koji će uvelike poboljšati kvalitetu života u općini. U utorak je, naime, potpisan Sporazum o suradnji i aktivnostima u realizaciji projekta rekonstrukcije državne ceste DC28 Haganj – Sveti Ivan Žabno – Markovac Križevački i izgradnje građevine infrastrukturne namjene – sustav odvodnje otpadnih voda Škrinjari – Markovac Križevački.

Procijenjena vrijednost ukupne investicije je 96,5 milijuna kuna, s time da će se za rekonstrukciju državne ceste izdvojiti 57 milijuna, a za projekt aglomeracije 39,5 milijuna kuna.

Cilj ovog projekta bio je iskoordinirati investicije Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda i vodnih usluga, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
-Konačno su ishođene i građevinske dozvole i treba rekonstruirati desetak kilometara ceste na potezu Sveti Ivan Žabno – Haganj, te sveti Ivan Žabno -Markovac Križevački. Ujedno ćemo iskoristiti vrijeme i položiti kanalizacijske cijevi kako se ne bi dvaput kopalo. Znači investicija će biti jedinstvena – rekao je Đuroković.
Dodao je da će Hrvatske ceste provoditi jedinstveni natječaj i tražiti jedinstvenog izvođača i na taj će se način kvalitetnije izvesti radovi i postići nešto brža dinamika izgradnje.

Općina Sveti Ivan Žabno gotovo uopće nema javni sustav kanalizacije, stoga će se ovim projektom napraviti značajan iskorak i u budućnosti priključiti 550 kućanstava s 1600 ljudi na javni sustav odvodnje.
-Za sve to je potrebna i dobra koordinacija koju imamo, kako s vodnim uslugama, tako i s Koprivničko-križevačkom županijom te s kolegama iz općine Sveti Ivan Žabno i iz Hrvatskih cesta – rekao je Đuroković, a na pitanje novinara hoće li ovom investicijom biti riješena kanalizacijska mreža te hoće li se svi stanovnici moći priključiti, odgovorio je kako se neće odmah moći sve riješiti.
-Hrvatske ceste imaju više faza, ali kako budu napredovali radovi na rekonstrukciji državne ceste, tako će se pratiti i gradnja sustava kanalizacije i samim time omogućiti spajanje stanovništva. Naravno, trebat će još napraviti uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, no to ćemo u tijeku daljnjih dogovora iskoordinirati te doći i do tog rješenja – zaključio je Đuroković.

Načelnik Općine Sveti Ivan Žabno, Nenad Bošnjak, naglasio je da će realizacija ceste i kanalizacije značiti poboljšanje kvalitete života u općini, dok je koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo da je ova županija, koja ima tri grada i 22 općine, po mnogočemu specifična.
-Mislim da o pokrivenosti vodoopskrbe i sustava odvodnje ne moram puno pričati. Zapravo se svaka od tih jedinica lokalne samouprave ipak po mnogočemu razlikuje, a razlikuje se i po nekim političkim odnosima koji u svakoj općini vladaju i siguran sam u to da smo danas u jednoj općini koja je nadišla sve te političke odnose i to je upravo jedan od preduvjeta da bi se ovako razvijala – naglasio je Koren.

Dodao je kako svaka od tih JLS ima određene odnose i sa Županijom te da ga osobno posebno vesele projekti u kojima Županija nema tako velik udio u financiranju kao što je, primjerice, ovaj projekt.
-Svaka od tih općina kad doživi takav pozitivan događaj to pripiše sebi, a kad je nešto loše, onda je kriva Županija, no ova je općina po tome drugačija i ono što je uspjeh Općine je uspjeh i Županije i obratno. Stoga ovo danas smatram velikim uspjehom cijelog ovog prostora naše županije – zaključio je župan Koren.

Dodajmo kako je potpisivanju Sporazuma nazočio i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.

a.kučić/sjever.hr
08.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.