Now Reading:
Akcija “Jeste li vidjeli saproksilne kornjaše?”
Full Article 2 minutes read

Akcija “Jeste li vidjeli saproksilne kornjaše?”

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, poziva sve ljubitelje prirode i one koji će to tek postati na ovogodišnju potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom.

Sve što trebate napraviti kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke:

  • lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli
  • datum kada ste ga/ ih vidjeli
  • ime i prezime nalaznika

Svoju dojavu dostavite putem WEB OBRASCA 

Svi koji su sudjelovali u ovoj akciji i ranijih godina znaju zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji će se ove godine možda po prvi puta uključiti, navodimo nekoliko razloga zašto su nam one bitne i zanimljive:

  1. Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša – saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.
  2. Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.
  3. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabala i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);
  4. Kroz potragu širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.

Pridružite nam se!

Izvor: https://www.haop.hr/hr/novosti/akcija-jeste-li-ih-vidjeli-i-ove-godine-za-saproksilne-kornjase

Tekst i fotografija: Javna ustanova Zagorje zeleno

sjever.hr 26.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.