Now Reading:
AFERA KOVANICA I drugoplasiran dizajn kovanice Međimurca na studiju u Varaždinu plagiran?
Full Article 3 minutes read

AFERA KOVANICA I drugoplasiran dizajn kovanice Međimurca na studiju u Varaždinu plagiran?

Stjepan Pranjković, autora dizajna motiva “Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini” za naličje eurokovanice od jednog eura, u pismu članovima Komisije za novac navodi kako je, “potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima je izložen vezano uz svoj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio povući svoj prijedlog dizajna za taj motiv te se odriče bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura”, prenosi index.hr

Što dalje? Opcija prema kojoj se ne bi išlo u novi djelomični natječaj, nego bi se izabrali novi pobjednički motivi iz postojećih prijedloga bi bila puno brža od raspisivanja novog natječaja za poništeni dio, ali u HNB-u nisu previše zabrinuti oko rokova iako su svjesni da ne mogu odugovlačiti. Rok za uvođenje eura je već zadan, a hrvatske eurokovanice treba iskovati puno prije tog roka da bi se mogle distribuirati.

Iz HNB-a kažu kako je odluku o natječaju na koji se bilo tko može prijaviti donijela sama Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja za hrvatski euro. Bilo je i drugih prijedloga članova Komisije, od kojih je jedan da se mogu prijaviti samo stručni grafički, likovni i drugi dizajneri te umjetnici, ali je prevladao stav da natječaj bude otvoren za sve. Europska komisija ostavlja način odabira dizajna nacionalnih eurokovanica na izbor same zemlje i do sada je postojalo mnogo različitih načina provođenja natječaja, od kojih je hrvatska komisija izabrala upravo ovaj.

Inače, autor drugorangiranog dizajna za motiv “Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini” za naličje eurokovanice od jednog eura jest Petar Perčić iz Čakovca. Rođen je 15. rujna 1999. godine, a trenutačno studira na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, smjer Multimedija, oblikovanje i primjena.

No, kako prenosi 24sata i njegova kuna jako sliči na ilustraciju koja se može pronaći na internetu. Točnije, pronađena je na slici u članku “Kuna zlatica ili bjelica – kako ih razlikovati” objavljenoj na portalu Ribo-lov.com. 

Foto: ribo-lov.com

Tekst je prenesen iz Časopisa Hrvatske šume, iz 2013., a autor teksta je Zoran Timarac, no nije poznato jesu li i slike iz tog časopisa. Ilustracija kune na kovanici jako sliči na ilustraciju kune zlatice objavljene na ribolovnom portalu. Postoje male razlike, poput toga što je kuna s interneta neznatno dulja i njezin je rep nešto tanji te se nalazi niže, dok je kuna s kovanice malo deblja.

sjever.hr/index.hr/24.sata.hr
08.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.