Now Reading:
Izgradnja doma Novi početak sve je bliže – župan Kolar: Želimo stvoriti atmosferu u kojoj je nasilje neprihvatljivo, no do onda žrtvama moramo pružiti svu potrebnu pomoć!
Full Article 3 minutes read

Izgradnja doma Novi početak sve je bliže – župan Kolar: Želimo stvoriti atmosferu u kojoj je nasilje neprihvatljivo, no do onda žrtvama moramo pružiti svu potrebnu pomoć!

U ponedjeljak je napravljen dodatan korak koji Krapinsko-zagorsku županiju još više približava početku izgradnje doma za žrtve nasilja Novi početak. Naime, kao preduvjet za početak izgradnje doma na novoj lokaciji i s većim kapacitetima, župan Željko Kolar je s direktorom tvrtke Arhitektura Kritovac, Timotejem Kritovcem potpisao ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije i nadzorom nad radovima u vrijednosti od 148.750 kuna.

Nakon provedenog postupka javne nabave, projekt će izraditi Zajednica ponuditelja Arhitektura Kritovac i Nova Invest. Nakon izrade projektne dokumentacije i izdavanja građevinske dozvole, slijedi natječaj za izvođača radova, a prema najavama župana Kolara, novi objekt bi trebao biti gotov do srpnja iduće godine, a prvi korisnici u njega bi mogli useliti početkom studenog 2023. godine.

Kako je naglasio čelni čovjek Krapinsko-zagorske županije, privremena lokacija doma Novi početak prima osmero korisnika i nažalost, kroz veći dio godine kapaciteti su u potpunosti popunjeni.

-Od početka pandemije povećan je broj žrtava nasilja u obitelji za 20-30 posto. Nažalost, kad te negativne trendove uzmemo u obzir, neophodno je povećati kapacitete s 8 na 15. Naša akcija ‘I tebe se tiče’ i naša upornost da akcija prođe sve općine i gradove su upravo zbog toga da stvorimo jedno javno mnijenje i atmosferu da su nasilje u obitelji, nasilje nad ženama, kao i bilo kakav oblik nasilja neprihvatljivi – poručio je Kolar.

Ipak, s obzirom na brojke i realnost, žrtvama nasilja moraju pružiti svu potrebnu pomoć i što kvalitetniji smještaj, a nakon toga i, zaključio je Kolar, što bezbolnije vraćanje normalnom životu.

Projekt Novi početak vrijedan je čak 11,6 milijuna kuna, u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda i jedan je od rijetkih koji će primati korisnike oba spola.

-Gotovo 7 milijuna kuna otpada na infrastrukturne radove, odnosno dogradnju i opremanje skloništa na novoj lokaciji gdje će djelovati u povećanom kapacitetu i moći će primiti 15 osoba te uređenje i opremanje savjetovališta za žrtve nasilja na izdvojenoj lokaciji, dok se ostalih 40 posto odnosi na različite soft aktivnosti – rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug istaknuvši kako je jedan od noviteta taj što će se korisnicima nakon što napuste sklonište omogućiti život u unajmljenim stanovima.

Lovorka Latin, ravnateljica doma Novi početak kazala je kako će povećanje kapaciteta, prilagođenost prostora osobama s invaliditetom, posebna stambena jedinica za muškarce žrtve nasilja te sigurnost boravka doprinijeti boljoj kvaliteti usluga za korisnike i njihovu djecu.

-Iako je sigurna kuća tek privremeno rješenje ona je mnogima od njih zapravo jedina mogućnost da naprave odmak od nasilnika te da uz psihosocijalnu podršku koja se pruža u domu da naprave uvid u one zakonske mogućnosti koje mogu napraviti i dobiti za sebe i svoju djecu – rekla je Latin dodavši kako se vesele izgradnji novog objekta.

tklopotan / www.sjever.hr
07.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.