Now Reading:
Ivančani će plaćati „varaždinsko smeće”? Grad Ivanec: Građani bi mogli sanirati posljedice tuđih katastrofalnih politika!
Full Article 3 minutes read

Ivančani će plaćati „varaždinsko smeće”? Grad Ivanec: Građani bi mogli sanirati posljedice tuđih katastrofalnih politika!

Prvi lokalni referendum u Ivancu koji će se održati 20. veljače sve je bliže, a kako tvrde iz Gradske uprave, na površinu izbija sve više problematičnih posljedica s kojima bi se građani Ivanca, Lepoglave, Maruševca, Bednje, Klenovnika i Donje Voće mogli suočiti ako dođe do pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda varaždinskom Varkomu.

Iz Grada Ivanca naglašavaju kako Varkom koji je i dalje dioničko društvo, za razliku od Ivkom-voda kao društva s ograničenom odgovornošću nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o vodnim uslugama. Naime, prema Zakonu, Varkom bi također trebao poslovati kao društvo s ograničenom odgovornošću i smije se baviti samo vodoopskrbom i odvodnjom.

Gradska uprava Ivanca pak ističe da se Varkom suprotno Zakonom bavi i otpadom što je široj javnosti manje poznato. Te navode potkrepljuju i činjenicom da se zadnji raspisani natječaj od 26. studenog prošle godine odnosio na uslugu zbrinjavanja 500 tona miješanog komunalnog otpada u Brezju.

-Preciznije: Varkom d.d. vlasnik je poznatih varaždinskih bala, a koje se nalaze pod više sudskih sporova „teških“, prema procjeni samog Varkoma, oko 115 milijuna kuna. Budući da Varkom može izgubiti ove sudske sporove – a tu bojazan u svom financijskom izvješću za 2020. potvrđuje i sam Varkom – iz toga proizlazi da bi i građani Grada Ivanca (kao budući potrošači Varkoma) mogli biti dovedeni u poziciju da kroz politiku cijena, ni krivi ni dužni, iz svog džepa sufinanciraju troškove izgubljenih parnica za smeće koje oni nisu stvorili, već su ga stvorili korisnici s područja Grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina Varaždinske županije! – poručuju iz Ivanca i pitaju se što se zapravo „valja iza brda”.

Dakle, Vladinom Uredbom oduzimaju se i varaždinskom Varkomu pripajaju ivanečki vodovodi i tvrtka Ivkom-vode vrijednost čije imovine je oko 100 milijuna kuna, a iz Ivanca tvrde kako se ovog uredbom želi dovesti varaždinsko smeće u Jerovec zbog čega za godinu dana tamošnji stanovnici neće imati kamo sa svojim otpadom.

-Uredbom Vlade još nam se „pakira“ i mogućnost da bi Ivančani, Lepoglavčani, Maruševčani, Klenovničani, Bednjančani i Voćanci – kao budući Varkomovi potrošači – mogli iz svog džepa plaćati i sanirati posljedice tuđih katastrofalnih politika te troškove izgubljenih sudskih sporova i to za smeće koje nisu stvarali?! – zaključuju iz Grada.

tklopotan / www.sjever.hr / ivanec.hr
07.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.