Now Reading:
UMJETNOST SPAJA Noć muzeja u Zagorju u znaku suradnje s Varaždinskom županijom, župan Kolar otvorio izložbu poznatog varaždinskog slikara
Full Article 4 minutes read

UMJETNOST SPAJA Noć muzeja u Zagorju u znaku suradnje s Varaždinskom županijom, župan Kolar otvorio izložbu poznatog varaždinskog slikara

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja je diljem Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorske županije održana u petak, 28. siječnja 2022. godine. Noć muzeja je drugu godinu za redom održana u uvjetima pandemije koronavirusa tijekom koje je zbog epidemioloških mjera značajno smanjen broj posjetitelja te su gotovo u potpunosti izostali organizirani grupni posjeti. Muzejske ustanove su se u prilagodbi „novom normalnom“ uvelike okrenule virtualnim i digitalnim sadržajima te je stoga i tema ovogodišnje Noći muzeja bila Između stvarnog i digitalnog. 

U Noć muzeja su se na području Krapinsko-zagorske županije ove godine službeno uključili Galerija izvorne umjetnosti u Zlataru, Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina, Gradska galerija Zabok, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzej Radboa u Radoboju te isključivo virtualnim sadržajem Galerija Grada Krapine.

Župan Kolar u Zlataru otvorio izložbu poznatog varaždinskog slikara Branka Bobića. Branko Bobić je u Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru izložio dvadesetak ulja na platnu iz svojih ciklusa „Cvijeće“, „Zidovi“, „Pejzaži“ „Vlakovi“ i „Vedute Varaždina“.

-U ovim složenim epidemiološkim okolnostima počašćeni smo što smo na ovako lijep način mogli ugostiti našeg susjeda, poznatog varaždinskog slikara gospodina Bobića. Znajući što obitelj Bobić znači za Varaždin i Varaždinsku županiju, zadovoljstvo je bilo ovdje u Galeriji izvorne umjetnosti i na simboličan način spojiti ova dva grada i naše dvije županije – poručio je župan Kolar. Okupljene su pozdravili i izaslanica gradonačelnice Zlatara Ivana Parlov Roksandić, v.d. ravnateljice Galerije izvorne umjetnosti Božena Slunjski te Željko Slunjski, koji je govorio o značaju autora izložbe i čitave obitelji Bobić.

U popratnom programu nastupio je kvartet mladih glazbenika, članova Črnih Tomaša iz Lobora, od kojih su trojica učenici glasovite varaždinske Glazbene škole. Među okupljenima na otvorenju izložbe bili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Lobor Dragutin Adanić te ravnatelji zlatarske osnovne i srednje škole Marijan Posarić i Mladen Pavetić.

Retrospektivnu izložbu Branka Bobića možete razgledati subotom i nedjeljom sve do 20. veljače.

Noć muzeja u Pregradi u znaku putovanja i promatranja neba

Obilježavanje Noći muzeja je u Muzeju grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina započelo predavanjem Hrvoja Ivančića Iza Mjesečevih planina, kojemu je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek. Nakon ovog virtualnog putovanja uslijedilo je popularno-znanstveno predavanje pod nazivom Astronomija: osnove orijentacije među zvijezdama, koje je održao varaždinski planinar i biospeleolog Dubravko Šincek. Mladi grada Pregrade su potom predstavili projekt Zvjezdane staze te su svi zainteresirani zatim zajednički otišli do Vrha Pregradskih gdje su teleskopom promatrali noćno nebo.

U Zaboku nastavljena suradnja Galerije, ŠUDIGA i zagorskih škola

Pučko otvoreno učilište Zabok je u sklopu Noći muzeja organiziralo izložbu ISPOD POVRŠINE u likovnom stvaralaštvu djece i mladih, koju je u Velikoj galeriji Grada Zaboka otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Izložba je opipljivi rezultat projekta koji objedinjuje likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

U Klanjcu konceptualna izložbena akcija

Galerija Antuna Augustinčića se u Noć muzeja uključila održavanjem konceptualne izložbene akcije Vedrana Perkova Nemogući uvjeti, koju je obišao i župan Željko Kolar.

U Radoboju dječje radionice, razgledavanje muzejskog postava i izložba o rudarskoj baštini

Muzej Radboa je organizirao više radionica za djecu, osigurao stručna vodstva po muzejskom postavu, a mogla se razgledati i izložba nastala u suradnji s Muzejom grada Pregrade Zlatka Dragutina Tudjina pod nazivom “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja.

U Krapini ove godine isključivo digitalno

Galerija grada Krapine je u Noći muzeja sudjelovala digitalno. Na mrežnoj stranici i YouTube kanalu Pučkog otvorenog učilišta Krapina mogle su se pogledati dvije izložbe održane prošle godine u Galeriji grada Krapine – jubilarna 50. samostalna izložba nakita Stjepana Balje Moje staze, moji puti i 9. zagorski likovni salon, kao i dvije virtualne izložbe -Međunarodna izložba maski i izložba pisanica.

Organizator Noći muzeja je Hrvatsko muzejsko društvo.

sjever.hr/kzz.hr
29.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.