Now Reading:
U Međimurju 493 novooboljele osobe od koronavirusa; Posavec: Unatoč velikim brojkama oboljelih, naš zdravstveni sustav je održiv!
Full Article 4 minutes read

U Međimurju 493 novooboljele osobe od koronavirusa; Posavec: Unatoč velikim brojkama oboljelih, naš zdravstveni sustav je održiv!

U četvrtak je održana press konferencija za medije stožera Međimurske županije na kojoj su objavljeni brojevi novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata. Tako su u posljednja 24 sata izuzeta 783 uzorka sa sumnjom na koronavirus od koji su 493 pozitivna.

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na zdravstveni sustav koji je u ovom trenu, s obzirom na veliki broj zaraženih, održiv. S obzirom na veliki broj zaraženih, u Međimurju je i veliki postotak cijepljenih, više od 70%.

Najgore vrijeme je bilo između 1.11., kada je bilo 40 hospitaliziranih pacijenata u županijskoj bolnici, do 20.11., kada je u bolnici bilo 130 hospitaliziranih. Danas se u bolnici nalazi 38 hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus – kazao je Posavec i dodao kako su brojke visoke, ali su visoke jer se i veliki broj ljudi testira.

Posavec se osvrnuo i na nastavu u školama za koje je rekao da je uputa prema školama da se nastava, koliko god je to moguće, održava neometano i da se škole ne zatvaraju.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payer-Pal istaknula je kako je sedmodnevna incidencija oboljelih 1663, a 14-dnevna 2361.

-Ukoliko nastavimo ovim tempom, vrlo brzo ćemo premašiti tri tisuće oboljelih – rekla je Payer Pal i dodala kako su danas zaprimili 800 uzoraka od kojih se očekuje da će više od 50% biti pozitivnih.

Ravnateljica Zavoda naglasila je kako je od početka pandemije u Međimurju od koronavirusa oboljelo 29 377 osoba, od kojih je, nažalost, 409 preminulo.

Ono što Međimurje izdvaja od ostalih regija Hrvatske je visok udio cijepljenih starijih osoba preko 65 godina kojih je u ovom trenu preko 80% – dodala je Payer Pal.

Višnja Smilović, specijalist epidemiolog, voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije naglasila je kako zbog izuzetno veliki broj novooboljelih osoba teško mogu doći do svih oboljelih.

Svaka osoba koja je testirana i PCR pozitivna taj dan dobije na mail od svog doktora nalaz da je pozitivna. Sljedeći dan će dobiti i mail od epidemiologije u kojem je sve detaljno navedeno što osoba i njeni kontakti moraju činiti, znači od kad do kad moraju biti u samoizolaciji dodala je Smilović.

-Od 10. siječnja novi je postupak prema oboljelima kao i prema onima koji su kontakti, s obzirom na to jesu li cijepljeni, da li su preboljeli koronu unutar četiri mjeseca ili iznad četiri mjeseca pa se prema tome računaju i izolacije ili samoizolacije – kazala je epidemiologinja.

msopek/sjever.hr 20.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.