Now Reading:
Međimurje nastavlja popularizaciju znanosti i tehničkih zanimanja – župan Posavec: STEM područje daje benefit cijeloj zajednici i kvaliteti obrazovanja!
Full Article 3 minutes read

Međimurje nastavlja popularizaciju znanosti i tehničkih zanimanja – župan Posavec: STEM područje daje benefit cijeloj zajednici i kvaliteti obrazovanja!

U Međimurskoj županiji kreće još jedan važan STEM projekt. Riječ je o projektu „From zero to STEM hero” vrijednom više od 2,9 milijuna kuna čiji je nositelj Međimurski informatički klub, a uz partnere Razvojnu agenciju Grada Čakovca, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, Mlade informatičke stručnjake, u projektu će sudjelovati i III. osnovna škola Čakovec i dva dječja vrtića, Cvrčak i Cipelica čime će se djeca od malih nogu uključivati u STEM područje.

Kako je pojasnila direktorica čakovečke Razvojne agencije Damira Vresk projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda i predstavlja nastavak suradnje s gradskim odgojno-obrazovnim ustanovama i međimurskim udrugama koje se bave informatikom.

Za razliku od sličnih projekata, ovaj kreće već od vrtića i tako i najmlađoj djeci pruža priliku za bavljenje STEM-om te popularizira znanost i tehnička zanimanja. Viktor Lazar, predsjednik Udruge Međimurski informatički klub kazao je kako će kroz projekt provesti radionice matematike i kemije kojima žele potaknuti pozitivno razmišljanje o prirodnim znanostima, a osim toga, provodit će i aktivnosti vezane uz strojarstvo, robotiku, modelarstvo i informatiku.

-Takva zaokružena cjelina od vrtića pa do kraja osnovne škole može djeci i mladima pružiti jako dobre temelje za daljnje usavršavanje u smjeru STEM-a i u tehničkim znanostima – poručio je Lazar.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je važnost ovog projekta, kao još jednog segmenta ulaganja u obrazovanje i iskoraka kojeg predstavlja u podizanju kvalitete i metodama učenja i poučavanja.

-Nadalje, tu je i stjecanje navika i vještina onih najmlađih i ne treba za to čekati prvi razred osnovne škole, nego s učenjem treba krenuti faktički od rođenja jer vrijeme u kojem živimo, globalizirani svijet, napredak, iskorak, digitalizacija je nešto čega su ljudi itekako svjesni. Danas već mogu surfati i trogodišnjaci – rekao je Posavec istaknuvši važnost povezivanja vrtića, škola, fakulteta i znanstvenih institucija.

Svi prijašnji i budući projekti, naglasio je Posavec, i dalje će imati punu podršku Grada Čakovca i Međimurske županije.

-Najveća nam je nagrada da imamo državne prvake iz informatike kojima se možemo pohvaliti, dobar rad i motivaciju informatičkih stručnjaka i svega ono što u konačnici razvija STEM područje, priprema ljude za tržište rada i daje benefit cijeloj zajednici i kvaliteti obrazovanja – zaključio je župan.

Da su STEM zanimanja zanimanja budućnosti potvrdila je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini naglasivši kako su Čakovec i Međimurje već odavno shvatili važnost ulaganja u tehnološko i informatičko obrazovanje djece i mladih.

-Smatram da je izuzetno važno našim najmlađima, zato smo uvrstili vrtiće i školarce, da ostanu raditi i živjeti u našem gradu kad savladaju sve ove STEM tehnike, uz dodatne mogućnosti za stjecanje vrhunskih znanja. Time kupujemo ulaznice za vlastitu budućnost, a vjerujem da je to onaj prvi red – rekla je Cividini.

Kako je istaknula dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep, Hrvatska treba biti ponosna na svoje STEM područje jer za razliku od ostalih država Europske unije, žene i muškarci u IT sektoru imaju iste plaće.

-Zajedno, i kroz ovaj projekt, možemo djelovati da se taj postotak podigne – zaključila je Begičević Ređep.

tklopotan / www.sjever.hr
17.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.