Now Reading:
Indeks logističkih performansi
Full Article 3 minutes read

Indeks logističkih performansi

Indeks logističkih performansi (eng. Logistics performance indeks;LPI) razvijen je od strane Svjetske banke (eng. World Bank) s ciljem uspoređivanja logističkih performansi u 160 zemalja svijeta.

LPI je pokazatelj kvalitete logističkog okruženja zemlje u kojoj logistički operateri djeluju. Indeks logističkih performansi je međunarodni alat koji omogućava identifikaciju izazova i mogućnosti za pojedinu zemlju u području trgovine i logistike kao i izračunavanje referentnih vrijednosti u navedenom području. Ovaj pojedinačni pokazatelj može se koristiti za usporedbu zemalja, regija, dohodovnih grupa dok se isto tako može koristiti za izračun rada na razini zemlje, stoga razlikujemo međunarodni i domaći LPI.

LPI se sastoji od kvalitativnih i kvantitativnih mjera i pomaže u izgradnji profila prihvatljivosti logistike za promatrane zemlje. Mjeri performanse duž logističkog opskrbnog lanca unutar zemlje i nudi dvije različite perspektive: međunarodnu i domaću. Kod određivanja međunarodnog LPI svaki logistički operater iz pojedine države ocjenjuje šest ključnih komponenti logističkih performansi koji su definirani od strane Svjetske banke kako bi se odredile performanse zemlje i pokazao ukupan logistički učinak. Stoga, šest ključnih dimenzija za određivanje međunarodnog LPI – a su: (1) Carina (customs) – brzina, jednostavnost i predvidljivost formalnosti od strane agencija za kontrolu granica; (2) Infrastruktura (infrastructure) – kvaliteta transportne infrastrukture (luke, željeznice, informacijsko – komunikacijske tehnologije); (3) Međunarodni prijevoz (international shipments) – lakoća dogovaranja pošiljki po konkurentnim cijenama; (4) Logistička sposobnost (logistics competence) – kompetentnost i kvaliteta logističkih usluga (prijevoznici, carinski brokeri); (5) Praćenje robe (tracking and tracing) – sposobnost praćenja pošiljki; (6) Isporuka pošiljki u okviru planiranog ili očekivanog roka (timeliness) – pravovremenost dostave pošiljki na željenu adresu koja ukazuje na lakoću i efikasnost transporta robe kroz zemlju. Izračunati podaci za međunarodni LPI dostupni su za 2007., 2010., 2012., 2014., 2016. i 2018. godinu. Prema zadnjim podacima međunarodnog LPI 2018. Republika Hrvatska je rangirana na 49 mjestu od ukupno 160 zemalja svijeta.

Za razliku od međunarodnog, domaći LPI detaljno razmatra logistička okruženja u 100 zemalja. Kako bi se ispitao i izračunao domaći LPI logistički stručnjaci procjenjuju logističko okruženje u svojim zemljama. Ova domaća evaluacija sadrži detaljnije informacije o logističkim okruženjima zemalja, temeljnim logističkim procesima i institucijama te podatke o vremenu i udaljenosti. Ovaj pristup gleda na logistička ograničenja unutar zemalja, a ne samo na pristupne prolaze, kao što su luke ili granice. Domaći LPI koristi četiri glavne determinante ukupne logističke izvedbe za mjerenje izvedbe: (1) infrastruktura (infrastructure); (2) usluge (services); (3) granične procedure i vrijeme (border procedures and time); i (4) pouzdanost lanca opskrbe (supply chain reliability). Domaći LPI ne uključuje rangiranje zemlje (https://lpi.worldbank.org/).

Prikaz i rangiranost Republike Hrvatske prema dostupnim podacima za LPI su sljedeći:

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
06.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.