Now Reading:
TAKO SE TO RADI Grad Zaprešić za sanaciju posljedica potresa izdvojio 5 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

TAKO SE TO RADI Grad Zaprešić za sanaciju posljedica potresa izdvojio 5 milijuna kuna

Godina dana prošla je od velikog potresa koji je bez doma ostavio brojne stanovnike Zaprešića. Osim stambenih zgrada stradale su i zgrade Pučkog otvorenog učilišta, Osnovne škole Antuna Augustinčića te Općinskog suda, a povodom godišnjice ovog razornog potresa gradonačelnik Željko Turk naglasio je kako je Grad Zaprešić za saniranje šteta uložio oko 5 milijuna kuna.

-Vlasnike stanova u zgradama koje su znatnije oštećene u potresu podržali smo u namjeri da ne čekaju organiziranu obnovu, već da krenu u samoobnovu koju će država 100 posto financirati i to tako što smo financirali sve njihove dosadašnje troškove: brze preglede, elaborate i projekte obnove koji će biti gotovi sada u siječnju. Nadam se da će Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine brzo potvrditi ove projekte te da će na proljeće krenuti obnova da sve bude gotovo u roku od dvije godine od potresa, kako smo i predvidjeli, jer smo na sebe preuzeli sufinanciranje najma zamjenskih stanova upravo na taj rok, a za što je do sada izdvojeno milijun i pol kuna. Nadam se da će krenuti i predložena mjera i predfinanciranja kako vlasnici ne bi imali troškove. Za javne zgrade učinjen je elaborat, a do ugovaranja projekta obnove trebalo bi doći iza Nove godine, ali još nisu raspisani javni pozivi Fonda za solidarnost koje čekamo – poručio je gradonačelnik Turk.

U prvim satima nakon potresa Grad Zaprešić prvo je pomogao stanarima oštećenih zgrada kako bi pronašli zamjenski smještaj te im je upućena jednokratna novčana pomoć od po 5.000 kuna. U tu svrhu, Grad je za 93 kućanstva kojima je u potresu stradao stan izdvojio 465.000,00 kuna.

Uz to, Grad je financirao i smještaj u pansionu GEC u iznosu od 372.386,00 kuna i preuzeo je i obvezu plaćanja 2.000 kuna mjesečno za najamnine stanova za 58 korisnika čiji su stambeni objekti stradali u potresu za što je do sada isplaćeno ukupno 1.354.000,00 kuna.

Za službe smještene u javnim zgradama vrlo su brzo pronađeni zamjenski prostori kako bi građanima i dalje bile dostupne sve njihove usluge. Oštećenja na zgradi OŠ A. Augustinčića sanirana su u roku od mjesec dana, a za sanaciju je izdvojeno 847.700 kuna. Grad nije zaboravio ni na svoje mlade, talentirane glazbenike iz Glazbene škole Zlatka Balokovića područnog odjeljenja Zaprešić pa je za preseljenje u novi prostor, njegovo uređenje i pomoć pri plaćanju najamnine izdvojeno 273.600 kuna.

Stradale su i pojedine obiteljske kuće, osobito dimnjaci te je za njihovu sanaciju, točnije, za nabavu materijala Grad isplatio 72.000 kuna. Za ostale sanacijske radove te za preseljenja Centra za mladež, suda, gruntovne, katastra i uređenje njihovih prostora izdvojeno je dodatno oko 700.000 kuna.

Grad Zaprešić financirao je i izrade elaborata postojećeg stanja konstrukcije oštećenih višestambenih zgrada koje su brzim pregledom statičara označene kao neuporabljive i za koje je bio potreban detaljan pregled. Trošak je za sada 480.000 kuna, a Grad na isti način financira i projekte obnove zgrada.

Građani su na humanitarni račun koji je otvorio Grad za pomoć stanarima stradalih zgrada do danas uplatili 776.168,31 kuna koji su raspoređeni na račune svih zgrada koje su nakon potresa bile označene žutom naljepnicom, a stanari na Trgu žrtava fašizma 13, 15, 16 i 17 svim dragim sugrađanima, ali i poslovnim subjektima te Gradu Zaprešiću uputili su pismo zahvale za pruženu pomoć.

www.sjever.hr / zapresic.hr
29.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.