Now Reading:
Znate li da se danas obilježava Međunarodni dan pripravnosti na epidemije?
Full Article 1 minutes read

Znate li da se danas obilježava Međunarodni dan pripravnosti na epidemije?

Opća skupština UN-a 2020. godine proglasila je 27. prosinac Međunarodnim danom pripravnosti na epidemije. Zašto? Pa u pokušaju da osigura učenje lekcije još uvijek aktualne pandemije. Uspijeva li u tome?

Podsjetimo, koronavirus koji je krenuo iz kineskog grada Wuhana i proširio se po cijelom svijetu do danas je zarazio 203 milijuna ljudi, a usmrtio 3,78 milijuna ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je u ožujku 2020. godine pandemiju, za što su SAD i više drugih zemalja rekli da je došlo prekasno.

Opća skupština UN-a koja ima 193 članice usvojila je konsenzusom rezoluciju u kojoj priznaje potrebu “podizanja razine pripravnosti kako bi na svaku epidemiju koja bi se mogla pojaviti odgovor bio što je moguće brži i što je moguće učinkovitiji“. UN-ova rezolucija ističe važnost međunarodne suradnje i multilateralizma.

– Pandemija nas je zatekla nespremne, ali je i poslužila kao poziv na buđenje za poboljšanje naše pripravnosti – rekao je vijetnamski veleposlanik Dang Dinh Quy i dodao kako je upravo Međunarodni dan pripravnosti na epidemije dobar način za postizanje tog cilja.

www.sjever.hr/tportal.hr
27.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.