Now Reading:
Učenici iz Malog i Velikog Bukovca napokon u jednoj smjeni
Full Article 4 minutes read

Učenici iz Malog i Velikog Bukovca napokon u jednoj smjeni

Ulaganjem Varaždinske županije te općina Mali i Veliki Bukovec dograđena je Osnovna škola Veliki Bukovec i stvoren su preduvjeti za organizaciju jednosmjenske nastavke i produženog boravka.

Projekt je vrijedan 13 milijuna kuna. Većinu je sufinancirala Varaždinska županija, dok Općina Mali Bukovec sudjeluje s 1,75 milijuna, a Općina Veliki Bukovec s 1,5 milijuna kuna.

Rekonstrukcija zgrade OŠ Veliki Bukovec obuhvatila je preseljenje i opremanje nove sportske dvorane s garderobama i sanitarnim prostorijama, izgradnju i opremanje 6 novih učionica, izgradnju i opremanje nove školske kuhinje i blagovaonice, preseljenje i opremanje prostora školske knjižnice, izgradnju i opremanje novih uredskih prostora za stručne suradnice (pedagoginja, defektologinja) i administrativno osoblje (ravnateljica, tajnica, računovotkinja), izgradnju kabineta i prostora za primanje roditelja te dogradnju sanitarnih prostora.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković naglašava da je na ono što je započeto 1995. godine konačno stavljena točka na i.

– Iako smo zapravo mi prvi u županiji krenuli u to, dok još nitko nije razmišljao o dvoranama u osnovnim školama izvan Varaždina ili nekih manjih gradova, ali tada je to bilo malo premegalomanski. Sad smo ipak i tu megadvoranu veličine Graberja uspjeli podijeliti u nekoliko dijelova tako da smo iskoristili jedan dio za proširenje škole radi jednosmjenske nastave, a drugi dio je ostao za ogromnu, jako dobro opremljenu dvoranu. Možda smo i prvi u županiji započeli, u ruralnim sredinama, u malim općinama, ali nažalost zadnji završavamo. Ideja je potekla iz tadašnje Općine Mali Bukovec i vjerujem da su i prijašnji vijećnici sada došli na svoje. I sada već možda kao djedovi i bake mogu biti zadovoljni što će njihovi unuci ići na jednosmjensku nastavu. To mi je jedan od najdražih projekata koje smo uspjeli realizirati, naravno uz pomoć županijske vlasti bez koje ne bi mogli – riječi su načelnika Markovića.

– Tu kreću i nove obaveze, kako za Županiju tako i za jednu i drugu općinu. Čim postoji mogućnost jednosmjenske nastave, postoji i mogućnost produženog boravka za učenike odnosno roditelje kojima je to potrebno. I to smo dogovorili sa Županijom, općina je potpisala za jednu grupu produženog boravka. Interes je velik i nadam se da će takav ostati – zaključuje načelnik Općine Mali Bukovec.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić ističe da su napokon dočekali završetak projekta.

– Započet je prije 26 godina i u zadnje dvije i pol godine smo ga realizirali s Varaždinskom županijom i Općinom Mali Bukovec. Mi smo jedna od zadnjih škola u županiji koja je imala dvosmjensku nastavu. Mislim da će jednosmjenska nastava biti jako dobra stvar i za djecu i za roditelje, ali i za djelatnike škole, imat će više vremena za dodatne aktivnosti. Što se tiče samog projekta, malo se odužilo, trebalo je biti gotovo prije dva mjeseca, ali sada se i to privelo kraju, dobivena je uporabna dozvola. S jednosmjenskom nastavom kreće i produženi boravak, koji mi financiramo, uz roditelje i Varaždinsku županiju – kaže načelnik Vrbanić.

– Ovo je hvalevrijedan projekt. U zadnjih nekoliko godina imali smo odlazak mladih obrazovanih ljudi iz općine baš zbog tog jer im djeca nemaju gdje biti nakon škole. A uz to su imali i dvosmjensku nastavu pa nisu mogli uskladiti boravak djece, pogotovo u nižim razredima, trebali bi sami biti kod kuće. Ja se nadam da će ovo sada privući ljude natrag u našu ruralnu sredinu. A dobit ćemo i na kvaliteti što se tiče obrazovanja i dodatnih aktivnosti nakon same škole – dodaje načelnik Općine Veliki Bukovec.

Inače, u povijesti školstva na tom području tijekom XIV. st. formiraju se prve župe (1334. godine u Svetom Petru, 1671. godine preseljena u Veliki Bukovec) uz koje djeluju prvi učitelji (magistri) – obrazovani svećenici i druge osobe koje su poznavale nastavnu građu.

Prva pučka škola u Velikom Bukovcu započela je radom 1830. za dječake, a i 1841. i za djevojčice. Te je godine izgrađena školska zgrada s dvije učionice uz novčanu pomoć grofa Draškovića, dok plemkinja Jelisava Drašković 1865. godine otvara pučku djevojačku školu.

14. rujna 1969. godine otvorena je nova suvremena školska zgrada u kojoj se nastava odvija i danas. Nakon preseljenja u novu zgradu, prestaju s radom Područne škole u Malom Bukovcu i Svetom Petru, tako da danas sva djeca, njih oko 250, iz Maloga i Velikoga Bukovca, Dubovice, Kapele, Lunjkovca, Martinića, Svetoga Petra, Novog Sela i Županca pohađaju nastavu u Velikom Bukovcu.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
17.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.