Now Reading:
GRADSKO VIJEĆE IVANCA Još jednom NE varaždinskom otpadu u Jerovcu
Full Article 3 minutes read

GRADSKO VIJEĆE IVANCA Još jednom NE varaždinskom otpadu u Jerovcu

Ivanečki gradski vijećnici na sjednici u četvrtak još su jednom rekli NE dovozu varaždinskog otpada na odlagalište u Jerovcu.

Na dnevnom redu našao se zaključak o utvrđivanju stava o osnovanom pravu građenja u svrhu sanacije odlagališta Jerovec koji su vijećnici jednoglasno podržali, a kojim se ističe da je u sanaciji odlagališta moguće odlaganje otpada s područja samo 6 jedinica lokalne samouprave (Ivanec, Lepoglava, Bednja, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec) do izgradnje Regionalnog centra za gospodarenja otpadom Piškornica.

Gradonačelnik Ivanec Milorad Batinić izvijestio je o sastanku s varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem na kojem ga je želio upoznati sa stavom da u Jerovec može otpad samo iz ovih 6 JLS-ova. Grad Varaždin traži dovoz 10.000 tona otpada u 2022. godini.

– Za nas nije prihvatljiva niti jedna vrećica varaždinskog otpada u Jerovcu. Najvažniji je dogovor s građanima Jerovca da će se odlagališta sanirati, a pristali na odlaganja otpada do otvaranja Piškornice. Idemo na upravni spor, a čekam i sastanak u ministarstvu. Iscrpit ćemo sva pravna sredstva pa tek onda barikade – najavio je gradonačelnik Batinić.

Podršku stavu da je varaždinski otpad neprihvatljiv za odlagalište u Jerovcu još su jednom potvrdili HDZ-ov Zdenko Đuras i SDP-ov Mihael Slunjski.

Na sjednici ivanečkog Gradskog vijeća prihvaćeno je i izvješće o provedbi mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja u 2020. godini. Bila su 34 korisnika mjera u ukupnom iznosu od 58 tisuća kuna. Mjere su oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje, rekonstrukcije ili dogradnje kuće, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade prvih 5 godina od dana početka korištenja te sufinanciranje rate kredita za vrijeme trajanja subvencija. Ove godine, zaključno s 11. mjesecom, također je 34 korisnika, a gradonačelnik Batinić je istaknuo da veseli doseljavanje mladih obitelji iz susjednih gradova i općina i najave privatnih investitora za gradnju stanova.

Donijeta je i odluka, koja se nije mijenjala deset godina, o sufinanciranju predškolskog odgoja u dječjim vrtićima i obrtima dadilja u 2022. Naglašeno je da se ide prema izjednačavanju sufinanciranja u gradskom i privatnom vrtiću. Ekonomska cijena Dječjeg vrtića Ivančice je 1752 kuna, a šest je razreda s mjesečnom uplatom roditelja od 505 do 820 kuna. S obzirom da Dječji vrtić Ivančice, kojemu je osnivač Grad Ivanec, nema dovoljno kapaciteta, povećan je maksimalni iznos sufinanciranja Grada Ivanaca za djecu u privatnim vrtićima li kod dadilja sa 700 na 995 kuna mjesečno po djetetu. Izmjene predstavljaju dodatno opterećenje za gradski proračun pa će se ta stavka u prijedlogu proračuna za 2022. godinu povećati za 400.000 kuna.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
10.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.