Now Reading:
Čakovečki vijećnici usvojili proračun težak 283 milijuna kuna, Cividini: Za veliku većinu investicija u 2022. godini očekujemo sufinanciranje EU
Full Article 3 minutes read

Čakovečki vijećnici usvojili proračun težak 283 milijuna kuna, Cividini: Za veliku većinu investicija u 2022. godini očekujemo sufinanciranje EU

U srijedu je održana 5. sjednica Gradskog vijeća, najbitnija za sljedeću godinu u Gradu Čakovcu zbog donošenja proračuna za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu teškog 283 milijuna kuna.

S 17 glasova za i 2 suzdržana gradski vijećnici usvojili su proračun za 2022. godinu koja će biti godina projektne dokumentacije kao preduvjetom za prijavu projekata na EU fondove.

-Željeli smo prekinuti dosadašnju tradiciju i praksu kada je proračun uglavnom bio lista želja i ideja koje nažalost nisu imale pokriće niti su se realizirale. Za veliku većinu investicija u 2022. godini očekujemo sufinanciranje EU ili iz Ministarstava. Na sreću, počelo je novo programsko razdoblje Europske unije i Čakovec ima mogućnost participiranja putem integriranog teritorijalnog ustroja kroz EU fondove, a na raspolaganju će nam biti nova financijska omotnica. Da bismo je iskoristili, za to moramo imati spremnu projektnu dokumentaciju – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini pa spomenula neke od hitnih investicija koje predstavljaju logičan nastavak ranije započetih projekata.

Odrađena je projektna dokumentacija i završen je projekt za Ulici Ivana Gorana Kovačića i spoja sa sjevernom obilaznicom te je dogovoreno sufinanciranje Hrvatskih cesta za taj spoj. U planu za 2022. je izrada kružnog raskrižja u Preloškoj ulici i izrada dokumentacije za poboljšanje prometne infrastrukture na raskrižju Globetke i Braće Graner, raskrižje Ivana Mažuranića, ali i rekonstrukcija prometnice Čakovec – Novo Selo – Rok.

Nastavit će se ulaganja u škole, a planom za iduću godinu obuhvaćena je dogradnja 2. osnovne škole, energetska obnova Dječjeg vrtića Cipelica kao i mnogih drugih vrtića i područnih škola. Također, planiran je završetak doma u Slemenicama, Štefancu, dogradnja Društvenog doma u Savskoj Vesi, a na mjeru 7.4.1. prijavljena je i rekonstrukcija Društvenog doma u Mačkovcu.

Dosta sredstava izdvojeno je za urbanu opremu, a u planu za 2022. godinu je i nadstandard u obrazovanju kao i ulaganja u sport na za koji je u proračunu za iduću godinu osigurano 18,8 milijuna kuna, a više od 25 milijuna kuna bit će uloženo za umjetnost i kulturu.

Po prvi put u gradskom proračunu osigurana su sredstva od pola milijuna kuna za sufinanciranje starih kuća za mlade obitelji kako bi se mladi zadržali u Čakovcu i 13 mjesnih odbora.

Najavljeno je i raspisivanje Javnog poziva za udruge gdje je rezervirano više od 6 milijuna kuna za njihovo normalno funkcioniranje u idućoj godini te Javnog poziva za provedbu komasacije.

-U ovoj godini odlučili smo se za katastarsku općinu Novo Selo Rok, investicija je teška 17 milijuna kuna i do sada smo skupili dovoljan broj sporazuma i suglasnosti samih vlasnika parcela. Ukoliko se taj projekt provede vlasnici parcela, osim ukrupnjavanja parcela, imati će riješena i imovinsko-pravna pitanja – rekla je gradonačelnica najavivši pojednostavljivanje administrativnih procedura koje će građanima omogućiti lakše komuniciranje s upravnim odjelima.

abrkic/sjever.hr
08.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.