Now Reading:
Uskoro besplatna školska užina za sve čakovečke osnovnoškolce – Gradonačelnica Cividini: Zdravi i ukusni obroci za školarce, ali i pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima!
Full Article 2 minutes read

Uskoro besplatna školska užina za sve čakovečke osnovnoškolce – Gradonačelnica Cividini: Zdravi i ukusni obroci za školarce, ali i pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima!

Nekvalitetna, a nekima i preskupa prehrana u školama, razlog je što se neki osnovnoškolci ne hrane u svojim školama, a u Gradu Čakovcu odlučili su to promijeniti.

Naime, kako je u ponedjeljak najavila gradonačelnica Ljerka Cividini, u prijedlogu gradskog proračuna za 2022. godinu predviđena su sredstva za osiguranje besplatne užine za sve čakovečke osnovnoškolce.
-Dosta je pritužbi roditelja na kvalitetu prehrane u našim školama, a neki odabir hrane ističu i kao razlog zašto se njihova djeca u školama ne hrane. Nažalost, imamo i sugrađane kojima je stotinjak kuna previše za izdvajanje za školsku užinu – kazala je Cividini.

Kako bi svim osnovnoškolcima omogućili zdravu, nutricionistički uravnoteženu prehranu, u Gradu Čakovcu odlučili su u školskoj godini 2022./23. u osnovnim školama pokrenuti pilot projekt Osiguravanje prehrane svim osnovnoškolcima, a za početak, projekt će se odnositi na škole kojima je Grad Čakovec osnivač, osim Muzičke osnovne škole, s obzirom da djeca tamo nemaju užinu.

U početku će se projekt financirati iz gradskog proračuna, ali i iz Europskog socijalnog fonda te pokušati pronaći još dodatnih izvora financiranja, rekla je gradonačelnica naglasivši da se ovim projektom nastoji pomoći i poljoprivrednim proizvođačima.
-Znamo da Čakovec, ali čitavo Međimurje, ima mnogo kvalitetnih poljoprivrednih proizvođača koje želimo uključiti u lance opskrbe naših škola, ali ono što je najvažnije, imamo Tim za zdravlje Grada Čakovca u kojem su članovi i liječnici i nutricionisti koji će osmisliti jelovnike koji će s jedne strane biti zdravi i uravnoteženi, a s druge strane zanimljivi, ali i ukusni našoj djeci i mladima – istaknula je gradonačelnica.

Zdrave navike, a posebno način prehrane, učimo od najranije dobi, podsjetila je Cividini dodavši da u Gradu vjeruju da će djecu, ali i njihove roditelje, potaknuti na razmišljanje je li brza hrana najukusnija i najzdravija.
-Naše su školske kuhinje jako dobro opremljene, imamo odlične zaposlenike i sigurna sam da će se i oni uključiti u ovaj projekt koji će se, vjerujem, nakon probne godine nastaviti i u idućim školskim godinama te da će od njega biti mnogo koristi – zaključila je gradonačelnica Cividini.

a.kučić/sjever.hr
06.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.