Now Reading:
VELIKI INTERVJU Načelnik Ban: Ulaganje u mlade i stvaranje uvjeta za njihov ostanak uvijek je bio i bit će jedan od naših najvažnijih ciljeva!
Full Article 6 minutes read

VELIKI INTERVJU Načelnik Ban: Ulaganje u mlade i stvaranje uvjeta za njihov ostanak uvijek je bio i bit će jedan od naših najvažnijih ciljeva!

Unatoč izbornoj godini prepunoj izazova, ponajprije zbog pandemije koronavirusa, ulaganja, projekti i investicije na području Općine Bedekovčina nisu stali. Načelnik Darko Ban je u svibnju po treći puta došao na čelo Općine i nastavio tamo gdje je stao, a povodom Dana Općine s njim smo razgovarali o najvažnijim ulaganjima u proteklom razdoblju, projektima koji su u planu, a otkrio je i svoju viziju daljnjeg razvoja Bedekovčine.

Na ovogodišnjim ste izborima osvojili treći mandat načelnika Općine Bedekovčina, što je veliko priznanje, ali i obaveza. Tijekom proteklih godina, kontinuirano se ulagalo i radilo, a projekata je bilo mnogo. Što biste izdvojili na što ste posebno ponosni?

-Gledajući unatrag, iznimno je teško izdvojiti dvije tri stvari, s obzirom na to da je za mene i onaj najmanji projekt koji je doprinio povećanju kvalitete življenja u Općini Bedekovčina iznimno važan. Ako bih baš morao izabrati ono na što sam najponosniji, to bi bile tri stvari. Prvo je činjenica da Općina Bedekovčina izdvaja najviše novaca za djecu i mlade na području županije te kroz provođenje raznih mjera kao što su uskrsni paketi za obitelji s više djece, poklon bonovi za umirovljenike i besplatna školska kuhinja za potrebite učenike brine o socijalno ugroženim i najpotrebitijim stanovnicima. Ulaganje u djecu i mlade, stvaranje odgovarajućih uvjeta i standarda za ostanak mladih obitelji u Općini uvijek je bio i bit će jedan od mojih najvažnijih ciljeva. Druga stvar koju bih izdvojio je jedno od mojih temeljnih predizbornih obećanja. Riječ je o projektu revitalizacije Bedekovčanskih jezera koji je u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom uvršten u Razvojni sporazum sjeverozapadne Hrvatske kao strateški projekt vrijedan 65 milijuna kuna. Trenutno su ishođene građevinske dozvole za izgradnju četiri pješačko-biciklističkih staza i javne rasvjete. Ishodili smo i lokacijske dozvole za centar za posjetitelje, trg i parkiralište, izrađena je i projektna dokumentacija za izgradnju sportsko rekreacijskih sadržaja te objekata sa sanitarijama i garderobom, teren za odbojku na pijesku i „street workout“ zona. I onaj treći segment koji izdvajam jest ulaganje u razvoj poduzetništva te konstantan rast proračuna u mojem mandatu. Općina Bedekovčina već četvrtu godinu zaredom dodjeljuje potpore za razvoj poduzetništva. Od 2018. godine kroz bespovratne potpore potaknuli smo otvaranje 12 novih obrta, odnosno tvrtki. Iz godine u godinu, proračun Bedekovčine raste i trenutno se prema ostvarenim prihodima u Krapinsko-zagorskoj županiji nalazimo na 9. mjestu.

Dan Općine Bedekovčina što je prilika za rekapitulaciju svega što se napravilo kroz proteklih godinu dana. Što je to, po Vama, posebno obilježilo proteklo razdoblje?

-Ono po čemu ću ja pamtiti godinu je ujedno i još jedan dio odgovora na pitanje na što sam posebno ponosan. Ponosan sam na naše ljude, sumještane, naše najbliže. Unatoč teškoj godini, kriznim situacijama, mnogim teškim odlukama, ali i prihvaćanjem takvih odluka, naši su mještani pokazali i odgovornost, ali i brigu jedni za druge. Zbog toga, ovu godinu pamtim po zajedništvu i međusobnoj podršci koja nas još uvijek nosi da izdržimo u ovoj teškoj situaciji.

Koji su sve projekti realizirani i pokrenuti u posljednjih godinu dana?

-Na području Bedekovčine u proteklom smo razdoblju puno radili na modernizaciji i asfaltiranju prometnica, a 1885 metara nerazvrstanih cesta je asfaltirano. Jedan od važnijih projekata bio je i dogradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Bedekovčina, a osim toga, u naseljima Grabe i Židovnjak te u centru Bedekovčine izgrađena su nova dječja igrališta, dok je naselje Jalševec dobilo novo sportsko igralište. S ciljem veće energetske učinkovitosti, rekonstruirali smo javnu rasvjetu, a u velikom broju ulica u našim naseljima izgrađena je nova javna rasvjeta. Veći broj ulica dobio je nove autobusne kućice, a u Brestovcu Orehovičkom izgrađen je nogostup kako bismo mještanima omogućili veću sigurnost u prometu. Stara škola Grgić postat će kulturni centar, a trenutno je u tijeku i priprema dokumentacije za izgradnju sunčane elektrane u Gospodarskoj zoni Poznanovec koju provodimo u suradnji s HEP-om.

Od svih projekata koji su u planu koje biste voljeli realizirati ili barem započeti do iduće godine u ovo vrijeme?

-Jedan od prioriteta u narednom razdoblju je svakako projekt rekonstrukcije Stare škole Grgić u kulturni centar čime ćemo doprinijeti djelovanju raznih lokalnih udruga, te održavanju kulturnih i umjetničkih manifestacija i kvaliteti društvenog života mještana. Očekujem da ćemo iduće godine realizirati i izgradnju pješačko-biciklističkih staza i javne rasvjete na Bedekovčanskim jezerima, a važan prioritet budućeg razvoja naše Općine je i gospodarski aspekt u kojem stagniramo, no u proteklom smo razdoblju uveli mjere poticanja poduzetništva. Ipak, svjesni smo da one nisu dovoljne same za sebe, pa će fokus biti i na izgradnji infrastrukture u gospodarskim zonama s ciljem privlačenja investitora.

Kako vidite dugoročni razvoj Općine Bedekovčina?

-Općinu Bedekovčina vidim kao prepoznatljivu turističku destinaciju izgrađenu oko Bedekovčanskih jezera i tradicionalnih manifestacija te kao zajednicu koja osigurava visoku kvalitetu života svakom stanovniku, zahvaljujući razvijenom i održivom gospodarstvu, visokoj kvaliteti komunalne infrastrukture, ulaganju u mlade i djecu, očuvanju prirodne i kulturne baštine i uključivom i poticajnom civilnom društvu.

Nedavno je završio i popis stanovništva. Kakve rezultate očekujete i koje sve demografske mjere provodi Općina s ciljem zadržavanja svog stanovništva?

-S obzirom na negativan trend kretanja broja stanovnika koji je prisutan na svim razinama, mišljenja sam da Općinu Bedekovčina očekuje ista sudbina. Smanjenje broja stanovništva radno aktivne dobi predstavlja velik problem, kako na državnoj, tako i na lokalnim razinama, a Općina Bedekovčina na području županije izdvaja najviše sredstava za djecu i mlade. Uz dogradnju i povećanje kapaciteta Dječjeg vrtića Bedekovčina, osnovali smo Dječje općinsko vijeće, povećali naknade za novorođenu djecu, sufinanciramo troškove boravka djece u vrtićima i obrtima za čuvanje, osiguravamo besplatne radne bilježnice i radni materijal za učenike osnovnih škola, sufinanciramo produženi boravak, rad pomoćnika u nastavi i prijevoz studenata, a svoje učenike i studente stipendiramo.

Koja je Vaša poruka mještanima povodom Dana Općine Bedekovčina?

-Svima Vama, drage Bedekovčanke i Bedekovčani, dragi suradnici i prijatelji čestitam Dan Općine Bedekovčina i blagdan župe sveta Barbara. Samo zajedničkim radom, međusobnim uvažavanjem različitih mišljenja i tolerancijom možemo graditi budućnost kakvu želimo – Općinu Bedekovčina kao zajednicu sretnih, zadovoljnih i ponosnih ljudi.

www.sjever.hr
03.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.