Now Reading:
Ovogodišnje 30. izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara kao trajni zapis nenormalnih vremena u kojima živimo!
Full Article 2 minutes read

Ovogodišnje 30. izdanje Hrvatskog kajkavskog kolendara kao trajni zapis nenormalnih vremena u kojima živimo!

Leti vrijeme, popunili su se redci Hrvatskog kajkavskog kolendara koji je ove godine uplovio u svoje 30. izdanje, a izdaje se pod okriljem Matice Hrvatske – ogranak Čakovec od 1991. godine. Taj je godišnjak trajna uspomena na međimursko stvaralaštvo, povijest i njegovu kulturu, a napisan je na kajkavskom narječju od strane autora s područja sjeverozapadne Hrvatske. Kolendar se danas prodaje u čak 2 tisuće primjeraka, a kako je naglasio tajnik Ogranka i pomoćnik urednice Anite Novak, Tomo Blažeka neki od primjera putuju čak i na Jadran!

„Medjimurski kolendar za prestupno leto 1884.
Sastavil za medjimurskoga puka M. J.
Cena 20 nov.
Vu Čakovcu
Nakladnom knjižare Filipa Fischela” – tekst je kojeg je krasila korica prvog tiskanog kolendara davne 1884. godine, a veliko desetljeće Kolendara je glavna tema ovogodišnjeg izdanja. Njegova je vrijednost u okupljanju najistaknutijih profesora, teoretičara, književnika, filozofa, stručnjaka i akademika u svim granama međimurskog življenja. Ovogodišnja je vrijednost i poleđina Kolendara koju krase medaljoni dosadašnjih izdanja.

Kolendar je popularno štivo koje se sam financira unatrag 30 godina. Ja sam jedan od onih koji se njime dugo bavi, kao i njegovom distribucijom. Moram reći da on ima puno razumijevanje na našem području, ali i van Međimurja. Pojedini primjerci odlaze čak i na Jadran – rekao je Blažeka i dodao kako je sadržajem ovogodišnji Kolendar isti kao i sva prethodna izdanja.

– Kolendar ove godine ima 94 suradnika, a Matica Hrvatska svake godine zajedno sa školama pokreće natječaj za one najmlađe da se jave sa svojim tekstovima – rekao je na kraju Blažeka.

Inače, u proteklih 30 godina Kolendar je tiskan u više od 75 tisuća primjeraka s različitim tekstovima, pjesmama, publikacijama…

mčaržavec/www.sjever.hr
02.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.