Now Reading:
Najpametniji inovativan grad na svijetu – „Pleteni grad“
Full Article 4 minutes read

Najpametniji inovativan grad na svijetu – „Pleteni grad“

Zamislite da živite u stanu gdje svakodnevne, pomalo dosadne, rutinske aktivnosti poput punjenja frižidera ili iznošenja smeća obavljaju roboti umjesto vas. Zamislite stan u koji svaki dan pristiže roba direktno iz dućana putem razvijene autonomne dostavne mreže koja se nalazi ispod cijele gradske infrastrukture i svakodnevno obavlja tisuće i tisuće dostava dnevno, nevidljivih ljudskom oku. Zamislite grad u kojem vas na posao, školu i vrtić voze autonomna vozila bez vozača (slika 1.).

Slika 1. Primjer autonomnog vozila (Izvor: https://gettotext.com/woven-city-on-mount-fuji-toyota-is-building-the-smart-city-of-the-future/)

Ovo nije san, već nova vizija Toyota organizacije u Japanu, koja ponovno radi velik razvojni iskorak s ciljem podizanja sveukupne sreće čovječanstva gradnjom tzv. pletenog grada. Djelić kako izgleda „pleteni grad“ možete vidjeti na slici 2. a koga zanima najpametniji inovativan grad na svijetu može vidjeti više na linku https://www.youtube.com/watch?v=BONZLgt1G2U.

Slika 2. Pleteni grad (Izvor: https://www.woven-city.global/)

Prisjetimo se, Toyota organizacija je još početkom 21. stoljeća prihvatila set načela i ponašanja tzv. „Toyota način“. Ovaj pristup je uključivao pristup menadžmenta i pristup sustavu proizvodnje koji se temeljio na nizu načela koja su uključivala dva ključna područja: kontinuirano poboljšanje (kaizen) i poštovanje prema ljudima. Pristup radu da svi zaposlenici svakodnevno i svugdje unutar organizacije promišljaju i primjenjuju poboljšanja, od vrha menadžmenta do posljednjeg radnika, doveo je danas Toyotu do još jednog povijesnog iskoraka koji je kreirao novu viziju pametnog grada budućnosti. Novom vizijom, Toyota Motor Corporation i Woven Planet Holdings grade najveći živući laboratorij na svijetu s ciljem unaprjeđenja mobilnosti, autonomije, povezanosti, infrastrukture na vodikov pogon i industrijsku suradnju.

Kako će to stvarno izgledati? Prema riječima glavnog izvršnog direktora Toyota organizacije, Akio Toyode, „pleteni grad“ (The Woven city) koji se već gradi na starom skladištu automobila Toyote, prostirat će se na 708.200 četvornih metara s veličanstvenim pogledom na simbol Japana, planinu Fuji, zapravo predstavlja CASE odnosno akronim koji najbolje opisuje koncentraciju Toyote na budućnost u smislu povezanosti (connectivity), autonomnosti (autonomy), dijeljenja mobilnosti (shared mobility) i elektrifikacije (electrification). Svi ekosustavi biti će povezani podacima. Naziv grada odgovara samoj logici gradnje i povezanosti jer pletenje predstavlja „izradbu plošnih tekstilija (pletiva) tvorbom i međusobnim povezivanjem očica od jedne ili više niti, prema pravilima određene vrste prepleta“. Sama gradnja inovativnog grada i povezanost cijele infrastrukture temelji se na horizontalnim i vertikalnim ulicama koje su međusobno povezane, ali pametno, bez stvaranja prometnih gužvi. Zapravo se radi o gradskoj infrastrukturu gdje je cestovni promet podijeljen logički na tri zasebna područja odnosno tri ceste pri čemu jedna cesta služi za brzi transport na kojem će voziti isključivo autonomni automobili. Druga cesta, koja se nalazi blizu brze ceste, ali opet odvojena, namijenjena je isključivo za pješake i sporija prijevozna sredstva kao što je električni romobil ili slično. I posljednja cesta predstavlja park kojim se mogu kretati samo pješaci, dolazeći s jednom kraja grada na drugi, nesmetano. Ono što je impresivno u inovativnom gradu je podzemna infrastruktura gdje se nalazi sustav za pročišćavanje vode, infrastruktura na vodikov pogon te mreža autonomne dostave roba koja je povezana sa svakim pametnim stanom u cijelom gradu koja će autonomno dostavljati robu u stanove.

Ovime Toyota kao organizacija u automobilskoj industriji zapravo radi strateški zaokret i uključuje se u svakodnevnu mobilnost ljudi, roba i informacija s ciljem podizanja „sreće čovječanstava“ koja se bazira na umjetnoj inteligenciji, mobilnosti, robotici, znanosti o materijalima i održivoj energiji.

Izvori:

  1. https://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=48714 https://www.youtube.com/watch?v=NME7pGh-7rk
  2. https://www.woven-city.global/
  3. https://www.toyota.hr/company/news/2021/woven-city0
  4. https://worldarchitecture.org/article-links/egnzp/big-s-toyota-woven-city-breaks-ground-in-japan.html
  5. https://www.youtube.com/watch?v=BONZLgt1G2U

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
01.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.