Now Reading:
Gasi se projekt Zaželi 2, bez posla ostaje 15 gerontodomaćica s varaždinskog područja – dolaze zima i blagdani, što će biti s potrebitima?
Full Article 3 minutes read

Gasi se projekt Zaželi 2, bez posla ostaje 15 gerontodomaćica s varaždinskog područja – dolaze zima i blagdani, što će biti s potrebitima?

Europski projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna, Zaželi 2 odnosno Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2, koji je provodio Hrvatski Crveni križ završava dolaskom prosinca. Tako će od sutra, 15 gerontodomaćica s područja Varaždina i 10 okolnih općina koje su bile obuhvaćene ovim projektom ostati bez posla.

Većih problema, ipak, ne bi trebalo biti jer je s 15, tada nezaposlenih žena to je bilo jasno iskomunicirano, jednako kao i za 100 starijih i nemoćnih osoba koje su dio projekta Zaželi 2, kada im je uručen ugovor na određeno vrijeme od 12 mjeseci, potvrdila nam je to Filipa Blažon Šumečki, voditeljica službe općih poslova i EU projekata i koordinatorica volonterskih aktivnosti GDCK Varaždin.

– Sve korisnike smo i pravovremeno ponovno obavijestili da se projekt prekida tako da to njima nije bio šok – opisuje Blažon Šumečki te dodaje kako je Grad Varaždin iskazao interes da pomogne kako bi se ovaj projekt nastavio.

Tako će Grad u svoj proračun za 2022. godinu uključiti 5 gerontodomaćica s područja grada koje će nastaviti raditi taj posao kako bi korisnici i dalje imali osiguranu pomoć u kući.

No, do 2022. godine još je punih mjesec dana. Prosinac je hladan i nepredvidiv, dolaze blagdani, tko će u tih 31 dan brinuti o tim ljudima?

Iako je pomoć gerontodomaćica nezamjenjiva nitko neće biti gladan i promrzao.

-To je jedna vrsta pomoći koja je korisnicima stvarno potrebna, ali da ćemo nekog ostaviti, nećemo! Mi smo stvarno tu za sve korisnike i pomažemo im maksimalno koliko možemo, no nažalost nemamo sredstva da zapošljavamo 15 žena. U međuvremenu svi korisnici kao i sve starije osobe na području djelovanja GDCK Varaždina imaju mogućnost koristiti besplatan prijevoz za starije osobe, a osigurana je i osoba koja će potrebitima cijepati drva ili očistiti okoliš – pokositi travu, raščistiti snijeg – ističe Blažon Šumečki dodavši da ukoliko se ukaže bilo kakva potreba korisnici su slobodni kontaktirati Crveni križ za pomoć i nitko neće biti ostavljen.

Djelatnici su za 100 korisnika koji su bili obuhvaćeni projektom Zaželi osigurali božićne pakete s prehrambenim potrepštinama kako bi im olakšali nadolazeći period.

Također, već 20 godina postoji usluga pomoći u kući koja se godinama financira preko resornog Ministarstva uz odobrenje Centara za socijalnu skrb. Iako je taj cenzus nizak, nadaju se kako će se takve stvari izmijeniti novim Zakonom o socijalnoj skrbi, no to je na jednoj višoj instanci. Nešto je to što mora riješit Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Programom Zaželi osiguravala se pomoć većem krugu korisnika nego što je to omogućeno uslugom pomoći u kući. U svakom slučaju, GDCK Varaždin će se javiti na natječaj čim natječaj bude otvoren da se ta usluga i dalje nastavi.

A dotle, nitko neće biti uskraćen za skrb i njegu. Dolaskom iduće godine korisnicima s područja grada se zahvaljujući Gradu Varaždinu vraćaju gerontodomaćice, a djelatnici Crvenog križa uvijek će rado uskočiti.

Za kraj, Blažon Šumečki je svima poželjela ugodne blagdane uz poruku kako se u GDCK Varaždin uvijek mogu obratiti za bilo kakvu pomoć. Mi se pridružujemo čestitkama uz apel da malo zastanete i pogledate oko sebe i pomognete. Nažalost, uvijek će se naći netko kome ja ta pomoć potrebna. Nekome će, za vas možda sitnica značiti cijeli svijet, zar ne?

Foto: GDCK Varaždin

abrkic/sjever.hr
30.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.