Now Reading:
U Varaždin se vraća se pauk, Grad smanjuje prirez, a intendantica varaždinskog kazališta Jasna Jakovljević podnijela ostavku i postaje Bosiljeva savjetnica za kulturu!
Full Article 5 minutes read

U Varaždin se vraća se pauk, Grad smanjuje prirez, a intendantica varaždinskog kazališta Jasna Jakovljević podnijela ostavku i postaje Bosiljeva savjetnica za kulturu!

U petak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je započela aktualnim satom, a kako je izvijestio gradonačelnik Neven Bosilj, Jasna Jakovljević, intendantica HNK Varaždin je zbog osobnih napada na nju vezanih uz situaciju u Kazalištu podnijela ostavku, a kako bi joj zahvalio na svemu što je napravila za varaždinsko kazalište, postat će njegova savjetnica za kulturu. 

SDP-ov Lovro Lukavečki pitao je o sljedećoj fazi uređenje aerodroma, na što je gradonačelnik Bosilj naglasio kako će raditi noćno osvjetljenje uzletno – slijetne staze zahvaljujući čemu će se aerodrom moći koristiti 24 sata dnevno, a sanirat će se i krovište.

– Aerodrom će vrlo brzo zaživjeti punim plućima. Cilj je da poslije Osijeka i Zagreba postane najvažniji kontinentalni aerodrom u Hrvatskoj – poručio je Bosilj.

Lukavečki je postavio i pitanje vezano uz problem stambenog zbrinjavanja mladih. Zanima ga u kojoj je fazi projekt stanova za mlade koji će biti namijenjeni za najam i razmišlja li se da se na području Varteksa napravi kvart za mlade? Zamjenik Marković naglasio je da se razmišlja o potencijalnom rješenju, a uz kvalitetan EU projekt, taj bi se problem mogao riješiti i zgrada za mlade mogla bi se izgraditi na rubu Urbane regeneracije Varteks što je državno zemljište.

SDP-ova vijećnica Blaženka Beli uputila je upit o smanjenju najma za Arenu Varaždin na što je gradonačelnik Bosilj odgovorio kako su dogovorili da će cijena najma biti manja za 120 tisuća kuna mjesečno plus PDV, što će u 11 godina donijeti uštedu od 20 milijuna kuna.

Na pitanje SDP-ovog vijećnika Josipa Garića, Bosilj se osvrnuo i na gradske buseke koji su ogromni zagađivači, a pripremljena je projektna dokumentacija kako bi se nabavili električni autobusi. Zamjenik Marković poručio je da su ukinuli svu plastiku što je samo početak.

– Komunalni djelatnici dobit će e-vozila i na taj način ćemo sami pokrenuti priču oko ekologije i uštede, a razmotrit ćemo i na koji bismo način mogli subvencionirati kupnju električnih automobila našim sugrađanima – rekao je Marković.

Na pitanje vijećnice Gordane Marsenić iz redova SDP-a kada će se objaviti plaće zaposlenika u javnim ustanovama, Bosilj je rekao da će od 1. prosinca sve plaće i računi biti javno dostupni.

HDZ-ova Silvija Cupar predstavila je problem parkiranja u POS naselju te aktualnoj gradskoj vlasti uputila apel za pronalazak rješenja, na što je Bosilj rekao kako većina stambenih naselja ima sličan problem. Najavio je kako se od sljedećeg ponedjeljka u Varaždin vraća pauk, a potencijalno rješenje problema parkiranja su stambeni blokovi.

Vijećnika Stjepana Cepanca s Nezavisne liste Ivana Čehoka zanimalo je kako bi građani trebali doći do svojih parcela u Biškupcu ako je Sajmišna ulica zatvorena, a gradonačelnik je obrazložio kako se ulica privremeno zatvorila jer se tamo istovarila hrpa otpada.

-Odvezli smo taj otpad i morale su se postaviti privremene barijere. S obzirom da smo to uspjeli riješiti, postavljaju se kamere i to će biti sljedeći tjedan otklonjeno – poručio je Bosilj.

Na pitanje nezavisnog Davora Patafte o smanjenju gradskog prireza, gradonačelnik Bosilj rekao je da će u proračunu za iduću godinu prirez biti smanjen za 2,5 posto, a ako se to pokaže dobrim, Grad bi mogao doći do 0 posto prireza.

Vijećnik Hrvoje Petrić iz platforme Budimo Grad pitao je koliko su Parkovi platili predizbornu kampanju bivšeg direktora Alena Runca, a upozorio je i na skupo naplaćivanje intelektualnih usluga i izradu izvješća koja su samo copy paste s razno raznih stranica.

– Pitanje je hoćemo li kao Grad uvesti neke kriterije za izvještaje i usluge koje plaćamo? – naglasio je Petrić.

– Puno se projektiralo u prethodnom mandatu, ali se nije ništa napravilo. Morat ćemo napraviti određene standarde, slažem se s vama – odgovorio mu je Bosilj.

Petrić se dotaknuo i imenovanja Brune Istera za direktora Varkoma pitajući se je li riječ o kadroviranju na što mu je Bosilj odgovorio kako je on jednoglasno izabran, a imenovanje je podržano i u Hrvatskim vodama.

Na pitanje vijećnice Dubravke Novak iz Budimo grad o maloj tržnici u Ulici Vilka Novaka, Marković je rekao da će sljedeće godine krenuti s projektom, a o uvođenju dežurstva u produžene boravke za vrijeme školskih praznika poručio je kako će vidjeti s ravnateljima što se može učiniti po tom pitanju.

Nakon pitanja vijećnika Dražena Čelara iz Budimo grad o podzemnim spremnicima u Ulici Ruđera Boškovića koji trenutno nisu u funkciji, Bosilj je najavio kako će se uskoro staviti u funkciju, a postavit će se i novih 11 spremnika.

Vijećnici su se dotakli i problema neadekvatnog grijana u Prvoj osnovnoj školi Varaždin, na što je Marković odgovorio kako će iduće godine prijaviti projekte kako bi rekonstruirali kotlovnicu.

Upućeno je i pitanje o izgradnji skloništa za mačke na području Beli kipi, na što je Bosilj odgovorio kako ćemo biti prvi grad u Hrvatskoj s azilom za mačke, no projekt se mora doraditi.

tklopotan / www.sjever.hr
26.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.