Now Reading:
ŽENSKO PODUZETNIŠTVO = EGZOTIKA, Snježana Leljak: “Da, imamo ambiciju, želimo i karijeru i obitelj. Umrežavanja i međusobna podrška vrlo su bitne kako bi lakše izdržale i rješavale izazove u poslovanju u današnjim okolnostima!”
Full Article 4 minutes read

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO = EGZOTIKA, Snježana Leljak: “Da, imamo ambiciju, želimo i karijeru i obitelj. Umrežavanja i međusobna podrška vrlo su bitne kako bi lakše izdržale i rješavale izazove u poslovanju u današnjim okolnostima!”

Svjetski dan poduzetnica obilježava se 19. studenog, pa ga tako i Poduzetnički klub žena Krapinsko – zagorske županije obilježava okupljanjem i razgovorom uz kavicu. Umrežavanje i međusobna podrška vrlo su nam bitne kako bi lakše izdržale i rješavale izazove u poslovanju u današnjim okolnostima. Svjetski dan poduzetnica se slavi diljem svijeta jer poduzetnice žele ukazati na specifične izazove s kojima se one susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten.

Prema financijskim izvještajima za 2020. godinu, u Hrvatskoj je u ženskom vlasništvu 22 posto tvrtki i 35 posto obrta, odnosno zaključno s 31. prosincem 2020. godine, 28 tisuća tvrtki i 31 tisuća obrta je u ženskom vlasništvu. Priča i podrška svih dionika u gospodarstvu vezano uz poduzetništvo žena je uglavnom paradna. Krenimo od države koja suštinski ne razumije poduzetništvo, žensko poduzetništvo je velika egzotika.

Pretpostavlja se da početnik direktor/ica ima odmah svoju tajnicu, ured i službeni auto, ha, ha, na to se mi svi poduzetnici možemo samo nasmijati. U prvih deset godina direktorica nije direktorica, ona je najvažniji radnik bez kojeg nema tvrtke, jer kad krenete u biznis nemate ništa i ni iz čega trebate stvoriti nešto. Nema poslovnog modela, nego kada ga osmislite, stalno ga morate modificirati, nemate procedure, nemate specijaliziranih odjela u sklopu tvrtke (npr. odjel financija, pravni odjel), nemate čistačice…..jer nemate odmah novac da to sve platite. Sve ovisi o vama.

O čemu će vam pričati poduzetnice? O tome kako nama isto treba 10 godina da „uspijemo preko noći“, a uglavnom i duže. O tome da u ovim turbulentnim vremenima krize u poslovanju uzrokovane COVID-om nitko nije uzeo u obzir da ima poduzetnika/ca koji su počeli sa radom 2019. godine i da ne mogu imati pad prometa u odnosu na proteklo razdoblje, jer da imaju pad mogu slobodno novootvorenu firmu zatvoriti. O tome da u prvih dvije godine konstantno mogu ulagati samo svoja sredstva jer Vas baš nitko ne želi kreditirati dok se ne dokažete sa poslovnim rezultatima. One će vam pričati i o porodiljnim dopustima koje nisu imale, o liječenjima ostalih bolesti za koje si ne otvaraju bolovanje jer ionako ide iz njihovih prihoda, a ako slučajno pređe period liječenja 42 radna dana, rijetko koji liječnik produžuje bolovanje….

Tradicionalno su žene kretale u poduzetništvo iz nužde i još uvijek takvih ima. Nije mogla pronaći posao u malom mjestu i pokrenula je posao kako bi preživjela, ali budimo realni, u današnje vrijeme sve više nas kreće u biznis jer smo jednostavno ambiciozne. Da, imamo ambiciju, želimo i karijeru i obitelj, usuđujem se to izgovoriti (godine iskustva čine svoje). Ako smo ambiciju uspjele ostvariti u privatnim tvrtkama ili korporacijama, bila je to visoka cijena – nema te kod kuće do 7,8 navečer, stalno si na putu, nekad kasniš u vrtić po djecu ili moraju doći sami iz škole u praznu kuću….. Da ne pričamo samo o problemima, ima tu i puno pozitivnih strana, toga je svjesna svaka poduzetnica. Ionako sve u životu ovisi o nama samima.

Poduzetnički klub žena Krapinsko zagorske županije zato se i okupio na team building-u, da prokomentiramo sve teme i izazove s kojima se poduzetnice susreću uz zaključak da su nam umrežavanja i međusobna podrška vrlo bitne kako bi lakše izdržale i rješavale izazove u poslovanju u današnjim okolnostima. Neke od tema ponovno ćemo komunicirati na slijedećoj Konferenciji Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2022. godine. Zajedno smo jače, sretan nam Svjetski dan žena poduzetnica!

Tekst: Snježana Leljak, organizatorica Konferencije Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2022. godine i direktorica tvrtke SL konzalting d.o.o.

www.sjever.hr
24.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.