Now Reading:
Važnost obrazovanja, preventivnog djelovanja i prekida šutnje: u Prelogu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Full Article 3 minutes read

Važnost obrazovanja, preventivnog djelovanja i prekida šutnje: u Prelogu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ravnateljstvo Ministarstva unutarnjih poslova svake godine tradicionalno obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ove se godine u obilježavanje aktivno uključila i Policijska uprava međimurska.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u srijedu je obilježen u Domu kulture u Prelogu predstavom „Abused” i okruglim stolom na temu nužnih koraka u prevenciji nasilja nad ženama uz osvrt na položaj žena u romskoj zajednici, a policijski su službenici prolaznicama dijelili prigodne materijale kojima pozivaju na prekid šutnje.

Kako je pojasnio načelnik PU međimurske Ivan Sokač, u obilježavanju su se okupile državne, županijske i lokalne institucije, kao i udruge koji se bave prevencijom.

Poseban naglasak okruglog stola stavljen je i na pitanje romske zajednice jer, kako kaže Sokač, Međimurje se suočava s velikim brojem problema upravo u romskim naseljima, posebno kada je u pitanju nasilje u obitelji.

-Tu provodimo razne preventivne programe, mislimo da stanje može biti puno bolje. Postoji velik broj djece koja ne završavaju školu, koja su žrtve nasilja i mislim da ćemo ovakvim preventivnim programima i promjenama zakonskih odredbi, žešćim kažnjavanjem počinitelja možemo napraviti jedan napredak u budućnosti – poručio je Sokač.

Državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović naglasila je kako je MUP nedavno osvojio prestižnu nagradu za svoj model borbe protiv nasilja na što su izuzetno ponosni.

Kako je kazala, Ravnateljstvo policije u sklopu borbe protiv nasilja provodi niz preventivnih aktivnosti koje uključuju sve razine društva, a naglasak je posebno stavljen na online nasilje i njegovo sprečavanje.

-U vrijeme pandemije naglasak je na prevenciji online nasilje i prije svega smo fokusirani na najranjivije skupine, a to su žene i djeca. Iako nije lijepo reći da su žene ranjiva skupina, ali s obzirom na statistiku, nažalost to je činjenica – rekla je Petrijevčanin Vuksanović i dodala kako je pandemija znatno utjecala na pogoršanje situacije. Iako stanje nije alarmantno, dovoljno je za još snažnije preventivno djelovanje.

Na obilježavanju je prisustvovala i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je pojasnila kako se u Hrvatskoj pojavljuju sve vrste nasilja, no najzastupljenije je fizičko nasilje.

Mišljenja je kako je za smanjenje nasilja izuzetno važan odgojno – obrazovni sustav, a njihov je ured puno radio na analizama udžbenika i njihovih sadržaja koji u svojim pojedinim dijelovima promiču određene predrasude i stereotipe o ženama i o očekivanim tradicionalnim ulogama.

tklopotan / www.sjever.hr
24.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.