Now Reading:
Varaždinskim studentima uručeni ugovori o stipendijama – Grad izdvaja čak 350 tisuća kuna više nego do sada!
Full Article 2 minutes read

Varaždinskim studentima uručeni ugovori o stipendijama – Grad izdvaja čak 350 tisuća kuna više nego do sada!

Varaždinskim studentima su u subotu uručeni ugovori o stipendijama za koje je Grad Varaždin ove godine za izdvojio ukupno 2.650.000 kuna, što je 350.000 kuna više nego do sada.

Jedna od ovogodišnjih novosti je da stipendije po prvi puta dobivaju svi studenti prvih godina preddiplomskih studija koji se školuju za deficitarna zanimanja. Kako je pojasnila pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić, studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja stipendije se raspodjeljuju prema prosjeku.

– Na svakih 0,5 dobiva se po 50 kuna više. Oni koji imaju veći prosjek dobiti će i veću stipendiju – kazala je Vusić.

Grad Varaždin stipendira ukupno 520 korisnika, od kojih je 306 novih korisnika, 51 korisnik je upisao prvu godinu deficitarnih zanimanja te nekoliko srednjoškolaca.

– Iznosi za deficitarna zanimanja dodjeljuju se prema prosjeku. Najniži je 300 kuna, a može dosegnuti 450 kuna. Za sve ostale počinje sa 600 i može doseći iznos od 750 kuna. Studenti na redovnim učilištima u ostvaruju iznos od 300 kuna – pojasnila je pročelnica.

Kako je naglasila pročelnica Vusić, oni korisnici koji su ostvarili pravo na stipendiju, nemaju pravo na financiranje troškova prijevoza koje ove godine iznosi 160 kuna, odnosno 10 kuna više u odnosu na prethodne godine.

Da im stipendija puno znači potvrdio je i student strojarstva Karlo Sekvenčić. Trenutno je na četvrtoj godini preddiplomskog studija na smjeru Mehatronike i robotike, a kaže kako se u budućnosti nada da će raditi u struci.

– Najveći troškovi tijekom studiranja odlaze na smještaj i hranu. Tu je još i prijevoz, pa mjesečno potrošim više od 1.500 kuna – rekao je Karlo.

tklopotan / www.sjever.hr
20.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.