Now Reading:
Bosilj najavio povećanje božićnica za djecu i umirovljenike, Marković pokazao izvještaj o narušenoj kvaliteti zraka
Full Article 3 minutes read

Bosilj najavio povećanje božićnica za djecu i umirovljenike, Marković pokazao izvještaj o narušenoj kvaliteti zraka

U dvorištu varaždinske gradske vijećnice gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković održali su konferenciju za medije kako bi javnost izvijestili o aktualnostima u Gradu Varaždinu.

Tako je gradonačelnik Bosilj najavio kako su ove godine osigurane 553 stipendije među kojima je 306 novih stipendista, plus 51 student za deficitarna zanimanja s prve godine studija. Novost je da će se sada stipendirati i studenti prve godine studija, a ukupno je za tu namjenu osigurano 2,65 milijuna kuna.

Pozivi za dobivanje studentske subvencije upućeni su prema studentima te će u subotu u dvorištu Odjela za društvene djelatnosti u Preradovićevoj ulici biti održano potpisivanje ugovora. Uz stipendije, Bosilj se osvrnuo na božićnice za koje su uspjeli pronaći dodatna sredstava. Tako će početkom prosinca krenuti isplate božićnica za djecu i umirovljenike.

-Dosada su naši umirovljenici dobivali 150 kuna božićnica i bilo je to 2180 korisnika. Kako smo mi povećali cenzus na 2500 kuna mi ćemo time obuhvatiti novih više od 4180 korisnika. Božićnice će dobiti i 3574 korisnika mirovina do 2500 kuna kao i sve osobe s invaliditetom, njih 427 koji su korisnici osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb Varaždin te 15 korisnika nacionalne mirovine – ispričao je Bosilj dodavši kako će ove godina božićnica umjesto dosadašnjih 150 kuna iznositi 200 kuna.

Dječje božićnice također će porasti te će iznositi 150 kuna umjesto dosadašnjih 120 kuna prema djetetu. Na popisu je trenutno više od 7000 korisnika, a baza se još uvijek ažurira stoga je gradonačelnik pozvao roditelji koji to još nisu ažurirali da to učine kako bi u prosincu primili božićnice za djecu, a odnose se na djecu rođenu s 1.1.2004. pa nadalje.

Gradonačelnik je s novinarima podijelio i informaciju da je u proračunu, koji je praktički pripremljen idu na Gradsko vijeće u prosincu, a u petak bi trebao biti stavljen na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću na 15-ak dana.

S nešto lošijim vijestima za govornicu je stao zamjenik Miroslav Marković izvijestivši kako su prije desetak dana došli u posjed dokumenta “Izvještaj o mjerenju kakvoće zraka posebne namjene u Varaždinu” Instituta za medicinsko istraživanje i medicinu rada Zagreb koji govori o istraživanju lebdećih čestica s benzopirenom, tvari koja izaziva kancerogene pojave.

-Tajno je snimljen krajem ožujka i početkom travnja ove godine, pretpostavljam po nalogu bivše uprave ili nekoga iz Komunala. Te kancerogene čestice su u tome periodu bile dosta više nego je dozvoljeno – rekao je Maroković te novinarima podijelio spomenuti izvještaj kazavši kako ne žele ništa skrivati dodavši kako je dokument zaprimljen 11. svibnja, dva tjedna prije prvog kruga izbora.

– Ta mjerna stanica je na tajnoj lokaciji, na području drugog mjesnog odbora, a iz izvještaja je vidljiv da bi se ta mjerenja trebala provoditi kroz svako godišnje doba. Ne možemo prstom upirati u nekoga, ali znamo da su naši sugrađani i nezavisna lica Dubravke Novak govorili o tom problemu kroz neke grupe, o pojavama u industrijskim postrojenjima. Kroz proračun ćemo osigurati trajne mjerne stanice u gradu Varaždinu. To je bila inicijativa s naše strane i drugih, a sredstva smo predvidjeli bez obzira. Ne možemo odgađati takve stvari. Građani moraju znati o kvaliteti zraka – zaključio je zamjenik.

abrkic/sjever.hr
17.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.