Now Reading:
Tomašević predstavio proračun Grada Zagreba za 2022. godinu – za 1,2 milijarde kuna veći nego Bandićev
Full Article 2 minutes read

Tomašević predstavio proračun Grada Zagreba za 2022. godinu – za 1,2 milijarde kuna veći nego Bandićev

Na današnjoj konferenciji za medije zagrebački gradonačelnik govoreći o gradskim financijama predstavio je i proračuna za iduću godinu. Prvi proračun novog gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića iznosit će 15,2 milijarde kuna odnosno 1,2 milijardu kuna više od pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Iz Grada navode da su uštedjeli 7 posto ili 600 milijuna kuna. Rast proračuna uzrokovan je planiranim povlačenjem 580 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti, rastom plaća i izdvajanju za obrazovne ustanove što je 400 milijuna koje plaća država, a sam proračun bez proračunskih korisnika će iznositi 10,2 milijarde kuna ili skoro 700 milijuna kuna više.

Na obnovu privatnih zgrada odlazi 160 milijuna kuna, a za protupotresnu obnovu 287 milijuna kuna dok će na otplatu duga otpasti 965 milijuna kuna ili 700 milijuna više nego ove godine.

Uz tu, planirana je prodaja imovine vrijedna 680 milijuna kuna od čega polovica od 350 milijuna kuna odlazi od prodaje udjela u informatičkoj tvrtki APIS IT. Zatim od prodaje poslovnih prostora više od 150 milijuna kuna te za dva zemljišta više od 100 milijuna kuna. Očekuju i 415 milijuna kuna više prihoda od poreza.

Dakako, za najveću ušteda sljedeće godine, čak 280 milijuna kuna bit će zbog mjere roditelj -odgojitelj čime će, kako obećavaju iz gradske uprave, sljedeće godine izgraditi tri do četiri nova vrtića, a već 2023. godine još osam vrtića.

Što se tiče prometne infrastrukture, 90 milijuna kuna planirano je za najveći prometni zahvat odnosno denivelaciju Slavonske avenije kod City Centra East.

Tomašević je najavio planiran suficit od 300 milijuna kuna za sljedeću godinu kojim bi se kroz predstojeće godine pokrio gubitak koji je nastao do 2019. godine

Najavio je i pojačan program stipendija, a obnovit će se i proširiti kapacitete Hrvatskog prirodoslovnog muzeja za koji je predviđeno 22 milijuna kuna u proračunu, a planirano je 35 milijuna iz EU fondova.

Tomašević je istaknuo kako proračun ima 3 cilja – da stabilizira financije grada sljedeće godine, intenzivira obnovu javnih zgrada nakon potresa i sufinancira obnovu privatnih zgrada te da Zagreb postane zeleniji grad. Dodao je kako su se trudili ne dirati socijalne naknade.

www.sjever.hr
16.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.