Now Reading:
Epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji daleko gora nego lani, Stričak: Zbog velikog interesa policija jutros vozila dodatne doze cjepiva u ambulante
Full Article 3 minutes read

Epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji daleko gora nego lani, Stričak: Zbog velikog interesa policija jutros vozila dodatne doze cjepiva u ambulante

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji u atriju Županijske palače u u subotu je održana je konferencija za novinare.

Najnovije brojke u protekla 24 sata iznijela je zamjenica načelnice Stožera Varaždinske županije Ljubica Božić.

-S današnjim danom imamo 298 novooboljelih sugrađana od testiranih 689. Aktivnih je ukupno 1804. Na bolničkom liječenju je 168 pacijenata i umrlo je 5 pacijenata. Na respiratoru je 16 pacijenata. 14-dnevna incidencija iznosi 1809, a 7-dnevna 1109. S jučerašnjim danom cijepljeno je 47,8% od ukupnog broja stanovnika odnosno 57,4% odraslog stanovništva. U osnovnim školama je 79 zaraženih učenika (0,85%) i 2,1% učenika srednjih škola odnosno 144 učenika – izvijestila je Božić.

Varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je kako epidemiološka situacija nije dobra te kako su aktualne brojke daleko gore u odnosu na isti period prošle godine te da je nužno poduzeti određene aktivnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze, a najbolji način zaštite je cijepljenje.

-Cjepivo ne sprječava zarazu, ali vas štiti od najtežih oblika bolesti. Kao odgovor na lošu situaciju, danas smo organizirali cijepljenje na 84 lokaciji i to je jedinstveni slučaj na području cijele RH i prvi put u povijesti Varaždinske županije – rekao je župan.

U cijepljenje su uključeni svi obiteljski liječnici kojima su u pomoć pritekli i pedijatri i medicina rada, a uključene su i sve ostale zdravstvene institucije.

-Da postoji velik interes govori podatak da smo već ujutro, na samom početku cijepljenja zamolili našu policiju da se uključi i da doveze dodatne količine cjepiva u četiri ambulante. Između ostalog, ovaj tjedan je Zavod za javno zdravstvo isporučio na teren 7.155 doza – dodao je Stričak naglasivši kako poduzimaju sve potrebne korake kako bi cijepljenje bilo dostupno što većem broju građana.

Uz to, župan se osvrnuo na organizaciju rada od utorka na dalje rekavši kako će u uredima Varaždinske županije – Vodotornju i Županijskoj palači zaštitari provjeravati covid putovnice kojih zasad ima 90% zaposlenika. To je 148 službenika i namještenika, a za onih 15 koji nemaju covid putovnicu organizirana su posebna testiranja za što će Županija izdvojiti 15 000 kuna.

O stanju u bolnici i pritisku na zdravstveni sustav govorio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

Povećali smo smještajne kapacitete za covid. U zgradi neurologije trenutno imamo 25 kreveta. Vjerujemo da će se ova incidencija i pojavnost broja hospitaliziranih povećavati tako da ćemo u narednim danima povećati smještajne kapacitete za covid pozitivne pacijente – rekao je ravnatelj bolnice.

Što se tiče zdravstvenih djelatnika njih 47 je pozitivno ili im je izrečena mjera samoizolacije.

-Trenutno raspolažemo s dovoljnim brojem zdravstvenih djelatnika. Međutim, prateći epidemiološku situaciju raspisali smo natječaj za zapošljavanje na 60 dana za 20 medicinskih sestara, 6 spremačica i 1 nosača rublja upravo za potrebe covid pozitivnih pacijenata. Tijekom sljedećeg tjedna krenut će testiranje i ostalih zdravstvenih djelatnika zbog odlazaka u mirovinu ili prekida radnog odnosa – dodao je Poljak.

Na lokaciji Klenovnik osigurano je 130 kreveta, u jedinici intenzivnog liječenja 18, na infektologiji 24 te na neurologiji trenutno 25.

Na pitanje prelazi li Opća bolnica Varaždin na hladni pogon ravnatelj je rekao kako sve dok mogu osiguravati poliklinički, konzilijarni i operativni program on će se provoditi, a dok ne dođe do eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije bolnica će funkcionirati i u polikliničkom i u stacionarnom dijelu za pacijente koji nisu covid pozitivni.

abrkic/sjever.hr
13.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.