Now Reading:
Strateški investicijski projekt Republike Hrvatske: projektom odvodnje Zabok i Zlatar dodatnih 10 tisuća kućanstava dobiva kanalizaciju
Full Article 4 minutes read

Strateški investicijski projekt Republike Hrvatske: projektom odvodnje Zabok i Zlatar dodatnih 10 tisuća kućanstava dobiva kanalizaciju

U ponedjeljak je održan prvi službeni posjet gradilištu u Oroslavju na kojem se izvodi dio radova u sklopu projekta Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar.

Investicija u kolektorsku mrežu u gradu Oroslavje iznosi 59.931.419,40 kn + PDV dok je ugovorena vrijednost PPOV-a Oroslavje 100.577.358,21 kn + PDV, te ukupno obuhvaća izgradnju 29.919m gravitacijskih cjevovoda, 571m tlačnih cjevovoda, 11 komada crpnih stanica i 6 komada preljevnih građevina.

Faza I obuhvaća 23.829m gravitacijskih cjevovoda, 265m tlačnih cjevovoda, 7 komada crpnih stanica i 6 komada preljeva.

Lot II – faza II obuhvaća 6.090m gravitacijskih cjevovoda, 306m tlačnih cjevovoda i 4 komada crpnih stanica.

Projekt ukupne vrijednosti 598.099.185,26 kuna koji je sufinanciran sredstvima Europske unije od iznimnog je značaja u očuvanju zaštite okoliša i poboljšanju vodno komunalne infrastrukture te očuvanje čistoće voda za buduće naraštaje na području Krapinsko-zagorske županije.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 27. srpnja 2017. godine predmetni Projekt proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Na predstavljanju radova sudjelovali su predstavnici nositelja projekta, Zagorskog vodovoda d.o.o., direktor Mario Mihovilić, voditelj projekta Diego Chersi, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić i predstavnici izvršitelja ugovora.

Voditelj projekta, kao i gradonačelnik grada Oroslavja, istaknuli su značaj projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture, ne samo za unapređenje komunalnog sustava i bolje komunalne usluge za stanovnike, već i za očuvanje prirodnog bogatstva ovog područja.

Svi prisutni sudionici zamolili su ovom prilikom stanovnike za strpljenje zbog tekućih i nadolazećih radova, uz naglasak da su oni nužni za podizanje kvalitete života u zajednici.

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor.

Vezano uz pozitivne učinke, izgradnja novog sustava javne odvodnje i dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda doprinijet će poboljšanju komunalnog standarda, znatnom smanjivanju opasnosti od onečišćenja podzemnih voda, poboljšanju zdravlja, zdravstvenim i ekološkim uvjetima na predmetnom području, očuvanju kvalitete vode rijeke Krapine i drugih vodotoka na njezinom slivnom području.

Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar.

Projekt će doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10 000 kućanstava: Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50% na 88%, a u aglomeraciji Zlatar s 33% na 79 %, uključujući i 100% priključenje industrije.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju projekta definirana je ukupna procijenjena vrijednost Projekta u iznosu od 598.099.185,26 kn, ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su u iznosu od 478.479.348,21 kn, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu d.o.o. kao Korisniku iznose 321.355.962,44 kn, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta.

– Oroslavje već i sad ima dobro izgrađenu mrežu odvodnje, a s ovim projektom će se obuhvatiti sve ono što se još moglo i trebalo. Ostat će još samo neka rubna naselja i naselja gdje financijski nije bilo isplativo vući tako daleko kolektorsku mrežu, ali tijekom godina će se postepeno i ti dijelovi riješiti. Neki možda individualno, a neki će se vjerojatno u drugoj etapi priključiti na aglomeraciju Zabok. Mi, zajedno sa Županijskom upravom za ceste, ali i s izvođačem radova planiramo početak radova i na fazi jedan što će se dogoditi u Andraševcu kod željezničke stanice, i tu ćemo zajedno s Županijskom upravom za ceste graditi objekt. To nam je ujedno i glavni kolektor koji će veći dio odvodnje Oroslavja odvoditi prema glavnom kolektoru koji će dolaziti iz smjera Bedekovčine. To će biti centralni pročistač. Također, sav mulj na malim pročistačima iz cijelog Zagorja, od Klanjca, Kumrovca, Desinića, Krapinskih Toplica, pa do uređaja u Zlatar Bistrici, ćemo dovoziti na sušenje u Oroslavje i tu ćemo ga završno preraditi – dodao je Mihovilić.

Projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 1. siječnja 2014. godine do 30. lipnja 2023. godine.

www.sjever.hr
26.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.