Now Reading:
Imunolog Polić o najčešćim ozbiljnim nuspojavama cijepljenja kod djece: Postoji šum u komunikaciji
Full Article 2 minutes read

Imunolog Polić o najčešćim ozbiljnim nuspojavama cijepljenja kod djece: Postoji šum u komunikaciji

Bojan Polić, virusni imunolog i predstojnik Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci gostovao je u Newsroomu te, između ostalog, govorio i o cijepljenju djece.

Podsjetivši da je udio pozitivnih 30 posto od svih testiranih , rekao je da je situacija trenutno nekontrolirana i da među nama ima dosta virusa.

-Djeca su u školama, studenti su na fakultetima, oni dosta prenose virusnu infekciju i ako se to ne počne bolje kontrolirati brojke će rasti, a time i broj hospitaliziranih i umrlih – rekao je, a prenosi N1.
Dodao je i kako vjeruje da se treba poticati mlade na cijepljenje.

-Naročito među studentskom i adolescentnom populacijom jer su oni najviše socijalno aktivni i prenose virus mada oni najčešće ne obolijevaju od virusne infekcije. Ali su prenositelji, a kako imamo situaciju da je svega 50-ak posto odraslih cijepljeno, naravno da prenose virus svojim ukućanima, starijim osobama i to rezultira hospitalizacijama i nepotrebnim smrtima. Druga stvar je da i mlađi mogu oboljeti, ima pojava i miokarditisa, perikarditisa, inflamatornog sindroma, ne tako često, ali postoji i mlađima korist da se cijepe – kazao je Polić, a prenosi N1.

Rekao je i kako kod nas postoji veliko nepovjerenje prema cjepivima i općenito prema svim podacima.
-Postoji veliki šum u komunikaciji. Ako pogledate zapadne zemlje, naročito Izrael, oni su rano krenuli i s cijepljenjem djece. To su uglavnom mRNA cjepiva i ona su se pokazala učinkovita i zapravo s vrlo malo nuspojava. To su uglavnom više iznimke, to su rijetke nuspojave. Kod mladih je primijećeno da u nekom vrlo malom broju slučajeva dolazi do upale srčane ovojnice, no to su blaži oblici, a moramo znati i da virus uzrokuje miokarditis i perikarditis tako da se ipak cijepljenjem smanjuje rizik od toga – objasnio je Polić.

www.sjever.hr/N1
26.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.