Now Reading:
Čakovec je grad s najviše djece na stotinu stanovnika – Gradonačelnica Cividini najavila izgradnju novog vrtića i proširenje kapaciteta jaslica
Full Article 3 minutes read

Čakovec je grad s najviše djece na stotinu stanovnika – Gradonačelnica Cividini najavila izgradnju novog vrtića i proširenje kapaciteta jaslica

Nakon što je velik dio novaca iz EU kroz program ruralnog razvoja iskorišten u prethodnoj financijskoj omotnici za gradnju ili proširenje vrtića u ruralnim sredinama, a na temelju čega je 13,5 tisuće djece pronašlo svoje mjesto u vrtićima, prema najavama, i u sljedećoj financijskoj perspektivi, upravo će predškolski odgoj isto imati važno mjesto.

Upravo je gradnja vrtića u ruralnim sredinama i to u općinama, rasteretila gradske vrtiće, u kojima je – pokazuju brojevi – smanjen broj vrtićaraca u pedagoškoj godini 2020./2021. u odnosu na prethodnu pedagošku godinu. U 2019./2020. vrtiće je u gradovima pohađalo 114.645 mališana, odnosno 74.955 bez Grada Zagreba. Godinu poslije bilo ih je 111.489, odnosno 74.332 ne računa li se Zagreb, u kojemu je i došlo do najvećeg smanjenja broja djece, piše portal Gradonačelnik.hr.

Na 100 stanovnika najveći broj djece u vrtićima imao je u prošloj pedagoškoj godini Grad Čakovec, 5,78, a slijede Korčula 5,70, Solin 5,52, Supetar 4,71 dijete, Nin 4,63, Kastav 4,58, Umag 4,55, Rovinj i Samobor 4,49 te Opuzen 4,43 djeteta na 100 stanovnika.

-Vrijeme u kojem živimo kojeg karakteriziraju brze promjene te nove tehnologije, sve sredine u svijetu stavljaju pred velike izazove. Ulaganje u obrazovanje, direktno je i najisplativije ulaganje u vlastitu budućnost, stoga nastojimo dodatno unaprijediti sustav predškolskog obrazovanja na području Čakovca – rekla je za Gradonačelnik.hr čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

-Kod nas djeluju dvije javne predškolske ustanove, s pet, odnosno šest vrtićkih objekata (ukupno 11), pet privatnih vrtića te jedan kojem je osnivač vjerska zajednica. Boravak djece u svima sufinancira se proračunskim sredstvima, a velika većina njih, pored redovnih, mališanima i njihovim roditeljima nude i dodatne i alternativne programe (od učenja stranog jezika do waldorfskog programa). Također, u javnim, ali i privatnim ustanovama, postoji smjenski rad i produženi boravak – kazala je gradonačelnica.

Grad Čakovec zajedno s Međimurskom županijom financira plaće pomagača za djecu s teškoćama s valjanim rješenjima. Sve ustanove javljaju se na raspisane natječaje, kako za uvađanje novih programa i mogućnosti, tako i za rekonstrukciju postojećih i gradnju novih vrtića i jaslica. Obuhvat djece u vrtićima je oko 80 posto, što je jedan od najboljih rezultata u zemlji, a sva roditelji koji zatraže smještaj njihovog djeteta u vrtiću, dobiju mjesto. U jaslicama je smješten nešto manji broj djece, no razlog tomu su pored manjeg interesa i nedostatni kapaciteti.

-Pored otvaranja novih jasličkih kapaciteta u naredne dvije godine namjeravamo putem EU fondova u potpunosti obnoviti jedan postojeći dječji vrtić te izgraditi novi. Treba napomenuti da Grad Čakovec putem Odluke o demografskim mjerama u većom mjeri ili u potpunosti sufinancira boravak drugog i svakog narednog djeteta u vrtiću – izjavila je Ljerka Cividini.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr
26.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.