Now Reading:
Za 385. rođendan Prve gimnazije Varaždin Županija opremila laboratorije vrijednosti 1,1 milijun kuna
Full Article 4 minutes read

Za 385. rođendan Prve gimnazije Varaždin Županija opremila laboratorije vrijednosti 1,1 milijun kuna

Povodom proslave 385. godišnjice osnivanja Prve gimnazije Varaždin, treće najstarije gimnazije u Hrvatskoj, u petak su otvoreni kemijski i biološki kabinet s laboratorijem za molekularnu biologiju te laboratorij za izradu holograma – Hololab u čije je opremanje Varaždinska županija uložila 1.148.000 kuna.

Ove godine Prva gimnazija slavi čak tri obljetnice. Uz 385. godišnjicu osnivanja škole, obilježava se i 75. godišnjica osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa međunarodne mature International Baccalaureate Diploma.

Otvorenju laboratorija prisustvovali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać koji su u pratnji ravnateljice Janje Banić i djelatnika škole obišli laboratorij i razgledali novu, suvremenu opremu kakvom ne raspolaže niti jedna druga škola u Hrvatskoj.

Župan Stričak iskoristio je priliku kako bi svim djelatnicima, učenicima i ravnateljici čestitao na tri zaista bitna jubileja istaknuvši kako su upravo oni zaslužili jednu posebnu nagradu u vidu uređenja kabineta i laboratorija.

– Ovom opremom Prva gimnazija Varaždin napravila je jedan veliki iskorak i siguran sam da nijedna srednja škola u Hrvatskoj nije ovako opremljena, a uvjeren sam da ni brojne visoke ustanove nemaju ovakvu opremu – rekao je Stričak te dodao kako će učenici zahvaljujući najsuvremenijoj opremi moći još bolje učiti, stvarati i biti mladi znanstvenici.

Župan je naglasio kako u sklopu svih srednjih škola rade centri izvrsnosti koji su upravo danas započeli s njihovim prvim radnim danom.

– Svjedoci smo da unazad nekoliko mjeseci konstantno dodjeljivali nagrade našim učenicima koji su na međunarodnim natjecanjima ostvarili zaista zavidne rezultate – zaključio je župan uz čestitke svim učenicima, mentorima i ravnateljima na takvim rezultatima.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj je naglasio da je dobro, uz to što Grad Varaždin brine o predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu, da je Varaždinska županija, koja ima pod svojom ingerencijom srednje škole, napravila ovaj vrijedan iskorak.

– Za varaždinsku Prvu gimnaziju, najelitniju varaždinsku školu, napravila je ovakav jedan iskorak da imamo biološki, kemijski, hologramski laboratorij, što će djeci koja modeliraju, koja su u centrima izvrsnosti pružiti izuzetno velike mogućnosti. Zahvaljujem županu i ravnateljici koji su to odradili, a obećavam da ćemo se u sljedeće velike projekte koje će imati i srednje škole u Varaždinskoj županiji, bez obzira što Grad Varaždin nema obvezu tog financiranja, uključiti i pomoći, biti participativni dio tih investicija – rekao je Bosilj.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać naglasila je kako su otvoreni laboratorij i kabinet izrazito zanimljivi, ne samo za Varaždinsku županiju, već i za čitav obrazovni sustav Republike Hrvatske, posebno zato što se Varaždinska županija može pohvaliti centrima izvrsnosti koji su još uvijek netipični za veći dio hrvatskog obrazovnog sustava.

– Učionice koje su i više nego interaktivne omogućuju rad u manjim grupama što posebno potencira rad izvrsne i darovite djece koja upravo iz ove škole dolaze na natjecanja koja provodi Agencija za odgoj i obrazovanje – poručila je ravnateljica Brezak Stamać.

Ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić naglasila je da su svi ponosni na 385 godina, ali i na manje godišnjice.

– Ovo je bilo jako veliko ulaganje i zbog njega smo izuzetno sretni. Ne samo što je bilo financijski obimno, to su uređaji i oprema koje nema niti jedna srednja škola u Hrvatskoj, pa čak ni institucije, a ne samo visokoškolske ustanove. Vjerujem da će naši mentori i učenici koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije to itekako znati iskoristiti. Stoga se veselim našem festivalu informatike koji će se održati u Prvoj gimnaziji u Varaždinu u travnju, a na kojem će učenici pokazati sve što su naučili raditi na ovoj opremi, a isto tako će biti i festival znanosti na kojem će učenici pokazati sve što smo sada vidjeli u ovim novouređenim prostorima STEM područja, biologije i kemije, a posebno laboratorij za molekularnu biologiju. To su izuzetno vrijedni uređaji koji se koriste i u medicinskim ustanovama – kazala je Banić.

Da nije bilo našeg osnivača Varaždinske županije, ova investicija ne bi bila moguća jer ne postoje projekti na koje mi kao gimnazija možemo aplicirati da bismo dobili toliku opremu. Ovo je ulaganje od 1,1 milijuna kuna samo za prostore, a 776 tisuća kuna bilo je još za druge zahvate koji su ovdje obavljeni prije godinu i pol i sve je osigurao naš osnivač – dodala je ravnateljica Prve gimnazije.

Nakon obilaska održana je i svečana sjednica Nastavničkog vijeća, posebna po korištenju holograma.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
23.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.