Now Reading:
Ulošci i tamponi nisu slatkiši bez kojih možete! Pocrnić Radošević: Ne menstruiraju žene otkako je HDZ-a i vlade Andreja Plenkovića, Mrak-Taritaš: Ne okrećimo pilu na naopako i nemojmo se sprdati sa ženama zato što su žene!
Full Article 3 minutes read

Ulošci i tamponi nisu slatkiši bez kojih možete! Pocrnić Radošević: Ne menstruiraju žene otkako je HDZ-a i vlade Andreja Plenkovića, Mrak-Taritaš: Ne okrećimo pilu na naopako i nemojmo se sprdati sa ženama zato što su žene!

Mjesto: Hrvatski sabor, predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, vrijeme: 21. listopad navečer, tema: smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, po četvrti put, likovi: desetak zastupnika i zastupnica od njih 151 koji su plaćeni da tamo sjede i sudjeluju u saborskim raspravama.

U najmanju ruku bila je to prava poslastica. Dok jedni, kako prenose drugi, plaćaju privatne večere novcima županije, treći sjede u polupraznoj Sabornici, a žene su dotle i dalje građanke drugog reda. Pitanje oko smanjenja poreza na dnevnom je redu već godinu dana, a izgleda da ćemo dočekati direktivu Europske unije koja će nam zapovjediti da se pridružimo zemljama koje poštuju dostojanstvo svojih građanki!

Replike su frcale otprilike ovako:

– Na koju ste to neravnopravnost po spolu u hrvatskom poreznom sustavu mislili – pitala je HDZ-ova zastupnica Anita Pocrnić Radošević i dodala “ne menstruiraju žene otkako je HDZ-a i vlade Andreja Plenkovića”.

– Pretpostavljam da ni jedan muškarac u ovom svijetu ne koristi higijenski uložak ili tampon. Koriste ga žene i na to plaćaju porez kao da je luksuz, kao što plaćate porez na viski – rekla je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica stranke GLAS.

– Prema tome i muškarci si moraju brijati lice, kupovati britvice i kreme za brijanje – rekla je uz podsmijeh Pocrnić Radošević i dodala kako će se i kada bi se PDV snizio, dogoditi slučaj da ulošci više nisu s mirisom lavande već s ružom koja je skuplja pa će sukladno tome i ulošci biti skuplji. Istaknula je kako osoba koja nema 30 kuna za higijenske potrepštine, neće imati ni 25 kuna.

– Ovo su proizvodi koji meni trebaju. Gospodinu Rajneru koji je iza vas oni ne trebaju ni s lavandom ni bez. Nejasno mi je kako ste ga mogli podržati kao žena i majka djevojčica – poručila je Dalija Orešković, supredsjedateljica Centra.

Ne okrećimo pilu naopako i nemojmo se sprdati sa ženama zato što su žene. Da li se mi ne razumijemo ili se ne želimo razumjeti!? Mi taj PDV plaćamo samo zato što smo žene. Točka – poručila je Mrak-Taritaš.

Nakon ovoga sve što je iznijeto, nadam se da moja supruga i moje dvije kćeri ne gledaju, ali to nikako ne znači da želim reći da je Vlada bešćutna ili da Vlada ne sadrži ni jednu ministricu u svojim redovima i da ovo što je predloženo Vlada, prije svega i zahvaljuje na tom prijedlogu i načinu u smislu ciljeva podržava – rekao je Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave, koji je govorio u ime Vlade RH.

Ovo je pitanje siromaštva i socijalne isključenosti, a ponašanje Vlade i nekih zastupnika u najmanju je ruku sramotno! Hoće li se konačno progledati malo izvan granica Lijepe naše i koristiti primjere dobrih praksi zemalja u kojima su higijenski artikli besplatni?! Ulošci i tamponi nisu slatkiši bez kojih možete.

mčaržavec/www.sjever.hr
22.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.