Now Reading:
Dječjim vrtićima u Varaždinskoj županiji 2 tisuće prekrasnih bojanki – Silvija Zagorec: Naše tradicionalne proizvode i autohtone pasmine želimo približili najmlađima
Full Article 3 minutes read

Dječjim vrtićima u Varaždinskoj županiji 2 tisuće prekrasnih bojanki – Silvija Zagorec: Naše tradicionalne proizvode i autohtone pasmine želimo približili najmlađima

Kako bi najmlađe na što bolji i pristupačniji način upoznali s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama životinja našega kraja, Varaždinska županija osmislila je zanimljiv projekt – edukativnu bojanku „Okusi i mirisi Varaždinske županije”.

Županija je tiskala 2000 bojanki koje će biti podijeljene svim dječjim vrtićima, a osim prigodnih priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sadrži i prigodne zagonetke, igrice, fotografije te ilustracije.

Autorica bojanke je odgojiteljica Ivana Mikulec koja je istaknula da je cilj upoznati djecu s vrijednostima naslijeđene tradicije, s proizvodima i jelima koja se tradicionalno pripremaju ili uzgajaju u pojedinim dijelovima Varaždinske županije te s našim autohtonim pasminama životinja.

-Bojanka sadrži ilustracije i zadatke vezane uz pojedine proizvode, zadatke namijenjene djeci predškolske dobi osmišljene tako da djeci budu zanimljivi, ali i edukativni. Sadržava proizvode koji su simboli poljoprivrede varaždinskoga kraja, a to su varaždinsko zelje, bučino ulje i buča, ludbreški hren, varaždinski klipić, šemovečka kelešica, kućanski koščičjak, trnovečka makovnjača, vidovečki gibanek, a tu su i naše autohtone životinje zagorski puran, siva pčela i kokoš hrvatica – kazala je Mikulec u četvrtak, prilikom podjele bojanki mališanima dječjeg vrtića u Donjem Kućanu.

Nestrpljivim i uzbuđenim mališanima bojanke je podijelila zamjenica župana Silvija Zagorec koja je istaknula da Varaždinska županija ima dugu i bogatu tradiciju proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i pripreme prehrambenih proizvoda zaštićenih na nacionalnom ili europskom nivou.

-Da sve ne bi ostalo samo na zaštiti, bitno je odraditi prijenos tih tradicionalnih proizvoda i pokazati određena znanja i vještine koje su potrebne kod njihove pripreme. Upravo iz tih osnova mi smo krenuli u projekt izrade bojanki “Okusi i mirisi Varaždinske županije” kako bismo na edukativan način sve te naše tradicionalne proizvode i autohtone pasmine približili našim najmlađima, a sve u cilju poticanja zdravih životnih navika – kazala je zamjenica Zagorec.

Vrtić u Donjem Kućanu jedan je od ukupno osam objekata Dječjeg vrtića Varaždin koj u svom planu i programu svake godine ima suradnju s institucijama koje djeluju na području grada i županije, podsjetila je ravnateljica Jasenka Husnjak.
-Ova je suradnja s Varaždinskom županijom više nego dobrodošla. Osim toga, imati u odgojiteljskim redovima odgojitelja koji je spreman i dovoljno hrabar i dovoljno educiran izaći iz okvira, kao što je Ivana Mikulec, je velika vrijednost – rekal je Husnjak dodavši da joj je drago što je promocija bojanke upriličena u danima u kojima obilježavamo zahvalnost za plodove zemlje te Dan kruha.

Osim što su im podijeljene bojanke, kućansku su mališani mogli uživati u radionici izrade varaždinskog klipiča, a u pripremi im je pomogao chef Damir Crleni.
-Veseli me da kao Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije, a povodom jučerašnjeg Svjetskog dana kuhara možemo sudjelovati u ovim radionicama koje se tradicionalno održavaju svake godine. Pripremili smo radionicu izrade varaždinskog klipiča iz dva razloga. Prije svega, da se djeca upoznaju s varaždinskim klipičem, da kolegice kuharice promoviraju našu struku da možda dobijemo u budućnosti nove mlade kuhare i da kroz ovakve radionice budu što bliže našim domaćim, autohtonim proizvodima i namirnicama – istaknuo je Crleni.

a.kučić/sjever.hr
21.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.