Now Reading:
KAKO DO STIPENDIJE? Krapinsko-zagorska županija raspisala natječaj, župan Kolar: “Od sada je otvorena mogućnost da iz jednog kućanstva stipendiju primi više učenika”
Full Article 5 minutes read

KAKO DO STIPENDIJE? Krapinsko-zagorska županija raspisala natječaj, župan Kolar: “Od sada je otvorena mogućnost da iz jednog kućanstva stipendiju primi više učenika”

Stipendije koji kao čimbenici koji doprinose povećanju mobilnosti i otvaraju lakši put ka obrazovanju, usavršavanju ili istraživanju i ove će godine biti dodijeljene kroz Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i učenicama Krapinsko – zagorske županije za tekuću školsku godinu.

Župan Krapinsko – zagorske županije, Željko Kolar, iskoristio je priliku na današnjoj press konferenciji i zahvalio svojoj zamjenici Jasni Petek, pročelnici Upravnog odjela Mirjani Smičić Slovenec i njenim djelatnicama u Upravnom odjelu te Savjetu mladih koji su najviše radili na izmjeni Pravilnika koji je nakon pet godina malo poboljšan.

Naime, promjena koja je od sada aktivna jest da će stipendije po socijalnom kriteriju biti još izražajnije, ali i da nadarenost i specifičnost kvaliteta stipendista mogu dodatno doći do izražaja.

80 učenika prima stipendiju po trećoj kategoriji, a to su deficitarna zanimanja, te 35 studenata i u 2020./2021. školskoj godini, 257 učenika i studenata primalo je stipendiju Krapinsko-zagorske županije, što je negdje oko 1,3 milijuna kuna vrijednosti – rekao je župan Kolar.

Iznosi stipendija ostaju isti kao i prošle godine što znači po 400 kuna za učeničke stipendije i 500 kuna za deficitarna zanimanja.

– Ovaj dio isplate treba isplatiti do kraja kalendarske godine i mi ćemo ga isplatiti. Neće biti nikakvih kašnjenja, a sljedeću školsku godinu će taj natječaj za učeničke stipendije biti raspisan kao i do sada – poručio je župan i dodao kako je od sada otvorena mogućnost da iz jednog kućanstva stipendiju primi više učenika, što do sada nije bio slučaj.

– To znači da kod jedne obitelji s troje djece i izuzetno lošim primanjima, mi prvo izračunamo njegovu prijavu i recimo računamo da je dobio 100 bodova i to treće dijete dobiva stipendiju po socijalnom kriteriju. On ponovno ulazi u bubanj i mi sada računamo njegovu prijavu s dvoje djece i ako je on u tom drugom dobio 82 boda, a netko tko se prijavio s dvoje djece i dobio 80 bodova, znači da je ovaj prvi i u drugom izračunavanju siromašniji i dobiva stipendiju. Kod izvrsnosti, direktno se ide na osobu. Možemo imati tri genijalca, jednog iz matematike, drugog iz fizike, jedan ima savršen sportski uspjeh i svi troje će moći dobiti stipendiju jer se gleda čisto individualno tako da će i u jednom i u drugom slučaju biti lakše dobiti stipendiju – objasnio je Kolar.

Zamjenica župana Petek kazala je kako će se ove godine ukupno dodijeliti 200 stipendija na godišnjoj razini i podsjetila da je natječaj je raspisan 15. listopada i otvoren je do 30. listopada.

Osnovni kriterij je da prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole ili više razrede osnovne ako se radi o učeniku ili učenici prvog razreda srednje škole, bude najmanje 4,70. Neovisno o tom prosjeku mogu se prijaviti učenice i učenici koji su postigli prvo mjesto na regionalnom ili županijskom natjecanju ili prvo, drugo ili treće mjesto u pojedinačnoj kategoriji na državnom natjecanju – objasnila je Petek.

– U kategoriji po socijalnom kriteriju, za učenike i učenice koji su se trenutno našli u nešto težoj životnoj situaciji, isto tako predvidjeli smo 30 stipendija u iznosu od 400 kuna. Uz sve kriterije koji su vezani za socijalni status, osnovni je kriteriji da učenik ima prosjek ocjena za prethodni razred 2,80 – rekla je Petek i na kraju objasnila kategoriju deficitarnih zanimanja.

– Zanimanja koja Krapinsko-zagorska županija u suradnji s partnerstvom za tržište rada definira kao deficitarna za sljedeću školsku godinu. Radi se o listi od 14 zanimanja: autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater, vozač motornog vozila. Za ovu kategoriju iznos stipendije je 500 kuna i jednom kad se dobije stipendija za deficitarno zanimanje, ona može biti do kraja školovanja, uz osnovni preduvjet da se sljedeća školska godina upisuje – objasnila je zamjenica Petek.

Pročelnica Smičić Slovenec istaknula je kako su kriteriji ostali isti, a promjene napravljene sa svrhom bolje verifikacije.

– Nema nekih posebnih izmjena, osim što su uvedene dodatne okolnosti koje će se bodovati kako bi se više istaknuo taj socijalni kriterij. Bit će lakše dobiti stipendiju. Mi smo radili neke promjene u svrhu bolje verifikacije te dvije kategorije. U kategoriji nadarenih učenika, bodovat će se okolnosti vezane isključivo uz njega i njegov uspjeh, a u socijalnoj kategoriji okolnosti koje se odnose na okolnosti u kojem kućanstvo živi – objasnio je Smičić Slovenec.

Studenske stipendije, Krapinsko – zagorska će županija raspisati početkom studenog, a kao što je slučaj i sa učeničkim stipendijama, iznos ostaje isti – 700 kuna za studentice i studente koji će dobiti stipendiju po socijalnom kriteriju i kriteriju izvrsnosti, a oni koji će upisati deficitarna zanimanja za njih će biti stipendija iznositi 800 kuna.

mčaržavec/www.sjever.hr
19.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.